Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Cartierele periculoase vor beneficia de o protecţie sporită

ministrul_francez_de_interne_gerard_collomb_anunta_ca_va_demisiona_anul_viitor_pentru_a_candida_la_primaria_lyon.jpg

Ministrul francez de Interne, Gérard Collomb anunta ca va demisiona anul viitor pentru a candida la Primaria Lyon
Ministrul francez de Interne, Gérard Collomb anunta ca va demisiona anul viitor pentru a candida la Primaria Lyon
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Guvernul francez întăreşte dispozitivele de poliţie pentru a combate infracţiunile. 60 de cartiere din diverse oraşe franceze vor beneficia de o supraveghere întărită.

Până în decembrie, 300 de funcţionari suplimentari vor fi instalaţi în 15 zone dificile. Un al doilea val va urma până cel târziu în iunie 2019 când alţi 300 de agenţi speciali vor supraveghea 15 noi zone. În total vor fi mobilizaţi în acest sens 1.300 de noi forţe de ordine.

Planul guvernului francez este ca până la finele lui 2020 să fie anagajaţi 10.000 de poliţişti şi jandarmi.

Ministrul de Interne, Gérard Collomb prezenta aceste zone drept « teritorii unde infracţiunile au loc foarte des iar localnicilor le este uneori frică să iasă pe stradă ». Este vorba de cartiere din Toulouse, Bordeaux, Montpellier, Marseille, Lyon, Besançon, Lille, Strasbourg dar şi în alte localităţi. Sunt vizate şi unele spaţii din Ile de France, zona pariziană.

Luni noapte, o reglare de conturi între găşti de cartier a costat viaţa unui adolescent în vârstă de 16 ani, la Saint-Denis, în apropiere de Paris.

Fiecare zonă de risc va beneficia de un dispozitiv ce va cuprinde până la 30 de poliţişti în plus faţă de dispozitivul de bază. Primele efective au devenit operaţionale de marţi.

Lupta împotriva traficului de stupefiante, combaterea radicalizării şi reducerea infracţionalităţii sunt obiectivele urmărite de noii funcţionari ce se vor afla în aceste zone supra-protejate.

În altă ordine de idei, ministrul Gérard Collomb și-a anunţat posibila plecare din funcţie, după alegerile europene din mai 2019, pentru a se putea ocupa de recâştigarea primăriei din Lyon.

Ministrul va fi candidat la municipalele din 2020. Gérard Collomb a fost primar la Lyon din 2001 şi până la intrarea sa în guvernul Edouard Philippe. Recent, ministrul Tranziţiei ecologice, Nicolas Hulot şi-a anunţat demisia pe motiv că se simte “foarte singur la manevre” în domeniul mediului înconjurător.