Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexandre Benalla: "Nu am fost niciodată garda de corp a lui Emmanuel Macron"

alexandre_benalla_la_stanga_a_raspuns_intrebarilor_senatorilor_din_comisia_pentru_legi_paris_19_septembrie_2018.jpg

Alexandre Benalla (la stânga) a raspuns întrebarilor senatorilor din Comisia pentru Legi, Paris, 19 septembrie 2018.
Alexandre Benalla (la stânga) a raspuns întrebarilor senatorilor din Comisia pentru Legi, Paris, 19 septembrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Alexandre Benalla se află la originea celei mai grave crize politice din mandatul lui Emmanuel Macron ceea ce i-a determinat preşedintelui o puternică scădere în sondaje. Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, Alexandre Benalla a răspuns întrebărilor comisiei de anchetă din Senat care a încercat să afle care era rolul său în cadrul administraţiei prezidenţiale. Senatorii nu au fost autorizaţi să îl chestioneze asupra ceea ce s-a întâmplat la manifestaţia din 1 mai – cea de la care a plecat întregul scandal.

«Nu am fost niciodată garda de corp a lui Emmanuel Macron », a precizat tânărul Alexandre Benalla, în vârstă de 27 de ani, în faţa comisiei senatoriale de anchetă.

Benallagate a explodat pe 18 iulie când cotidianul Le Monde publica un video în care Alexandre Benalla putea fi văzut în timp ce molesta doi participanţi la un protest ce avusese loc pe 1 mai la Paris. Ulterior el a declarat că fusese invitat la manifestaţie, de forţele de ordine, ca observator.

El a fost destituit din administraţia prezidenţială şi inculpat pentru «violenţe».

Senatorii doreau să stabilească dacă acest tânăr, văzut des alături de preşedintele Emmanuel Macron în timpul deplasărilor sale, a asigurat sau nu, protecţia personală a şefului de stat. Pentru unii senatori, dacă a fost cazul, este vorba de o difuncţionalitate a serviciilor de stat căci ar fi fost treaba unităţilor de elită din poliţie şi jandarmerie să se ocupe de acest aspect. Protecţia preşedintelui este  « responsabilitatea unui serviciu de stat », a declarat înainte de audiere preşedintele comisiei de anchetă, Philippe Bas de la Partidul Republican, de opoziţie.

Alexandre Benalla a insistat asupra faptului că «nu a fost nici poliţist şi nici gardă de corp a preşedintelui ţării » ci a fost angajat cu statutul de «însărcinat de misiuni », cel mai de jos nivel în cadrul cabinetului preşedintelui, după cum a ţinut să menţioneze fostul salariat al Palatului Elysée.

În timpul campaniei prezidenţiale, responsabilitatea lui Alexandre Benalla a fost asigurarea securităţii preşedintelui la modul general dar fără să îl acompanieze peste tot.  El susţine că se afla în apropierea lui Emmanuel Macron pentru că era necesar să comunice cu el:

" În timpul campaniei prezidenţiale, nu am fost garda de corp a lui Emmanuel Macron. Nu am fost niciodată. În momentul în care vă aflaţi între candidat şi un anumit număr de persoane, aveţi o oarecare apropiere fizică deoarece trebuie să îi transmiteţi diverse mesaje. Existau în permanenţă două persoane care îl acompaniau peste tot. Eu mă ocupam strict de chestiuni de securitate generală".

El a mai precizat că arma pe care o avea mereu asupra sa nu era destinată asigurării securităţii preşedintelui ci, era pentru securitatea proprie. Alexandre Benalla a explicat că “s-a întâmplat să aibă asupra lui o armă în timpul deplasărilor publice ori private ale preşedintelui ».

Audierea fostului colaborator al preşedintelui francez a provocat o adevărată tensiune între Senat şi executiv.

Doamna ministru pentru Justiţie, Nicole Belloubet a atenţionat că este necesară separarea puterilor şi a cerut ca această comisie senatorială să nu îngreuneze investigaţia justiţiei, ce are loc în paralel. Nicole Belloubet a subliniat că nimeni nu “poate fi înşelat” de “instrumentalizarea politică” a afacerii Benalla.

Convocarea lui Benalla la comisie a determinat protestele guvernului în timp ce francezii aşteptau această audiere, după cum arată un recent sondaj.