Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele două Corei vor să găzduiască împreună mari evenimente sportive

presedintele_sud-coreean_moon_jae-in_stanga_si_cel_nord-coreean_kim_jong-un_miercuri_19_septembrie_2018_la_phenian.jpg

Presedintele sud-coreean Moon Jae-in (stânga) si cel nord-coreean Kim Jong-un, miercuri 19 septembrie 2018, la Phenian
Presedintele sud-coreean Moon Jae-in (stânga) si cel nord-coreean Kim Jong-un, miercuri 19 septembrie 2018, la Phenian
Sursa imaginii: 
Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS

În februarie, cele două Corei au participat sub un singur steag la JO de iarnă derulate în Coreea de Sud. Simplul fapt că a Nordul a participat la eveniment a fost deja o mare surpriză. Ïn aceste zile se află la Phenian liderul din Sud, Moon Jae-in, pentru un alt treilea summit intercoreean din ultimele şase luni.

Sudul şi Nordul au convenit să participe împreună la competiţiile internaţionale – spre exemplu la Jocurile Olimpice de vară, în 2020 se arată într-un comunicat comun.

Decizia Coreei de Nord de a participa, în februarie anul acesta, la JO de iarnă organizate de Coreea de Sud a fost o surpriză pentru toată lumea în condiţiile în care tensiunea din peninsulă era într-un punct critic în urma testelor nucleare derulate de Phenian. Era momentul în care Kim Jong-un şi liderul de la Casa Albă, Donald Trump se insultau reciproc şi se ameninţau.

Dar, Jocurile Olimpice de Iarnă au reprezentat ocazia pentru sportivii celor două Corei să defileze împreună la ceremonia de deschidere şi să afişeze un singur steag, al unificării peninsulei.

A existat chiar şi o echipă olimpică unită, cea de hochei pe gheaţă. Iniţial, în Sud, iniţiativa a fost criticată, opozanţii au reproşat că sportivii sunt privaţi de oportunitatea de a concura pe arena sportivă internaţională.

De atunci, diplomaţia sportivă a tot continuat: au existat echipe comune pentru Campionatul Mondial la Tenis de Masă dar şi la alte competiţii sportive de la Jocurile Asiatice din Indonezia. Echipele au obţinut o medalie de aur, una de argint şi două de bronz. Cele două Corei au organizat şi meciuri amicale de baschet.

Preşedintele Comitetului Olimpic, Thomas Bach declara recent că este deschis pentru discuţii cu cele două ţări în cazul în care doresc să participe împreună la Jocurile de vară, din 2020, de la Tokyo.

Toate acestea contrastează cu ceea ce s-a întâmplat la JO de vară de la Seul, în 1988, când Phenian a boicotat evenimentul.

Ar fi inedită o eventuală candidatură comună pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2032. Să nu uităm că la ora actuală Phenian se află sub o serie de sancţiuni internaţionale din cauza programelor balistice si nucleare.

Pentru organizarea unui eveniment de o astfel de amploare este nevoie de o cooperare extraordinară a celor două părţi care sunt, tehnic, încă în conflict, încă de la sfârşitul Războiului Coreean, încheiat în 1953 printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.

Ideea unei candidaturi comune a fost avansată încă de săptămâna trecută de ministrul sud-coreean al Sporturilor care se referea chiar şi la organizarea organizarea comună a Cupei Mondiale de Fotbal din 2030 de către China, Japonia şi cele două Corei. Oficialul crede că astfel ar putea fi menţinut elanul actual pentru stabilirea păcii în regiune.

Reamintim că în aceste zile liderii celor două Corei s-au întâlnit într-un nou summit, la Phenian, pentru a discuta viitoarele etape spre denuclearizare.

Coreea de Nord acceptă să închidă un sit de testare a rachetelor, de manieră permanentă, anunţă liderul din Sud, Moon Jae-in. Închiderea sitului nord-coreean va avea loc în prezenţa unor experţi internaţionali. Jeffrey Lewis este un specialist în controlul armamentului şi este de părere că uzina de uraniu ce ar urma să fie închisă,  a fost construită cu intenţia clară de a fi sacrificată. Expertul bănuieşte că Nordul are cel puţin încă un sit de producţie.

Moon Jae-in speră să dea un nou impuls negocierilor de denuclearizare între Phenian şi Washington, aflate deocamdată în impas.

În iunie, liderul nord-corean s-a întâlnit cu preşedintele american, Donald Trump la Singapore. Au fost luate angajamente în favoarea denuclearizării peninsulei însă fără a fi stabilite detalii precise. Nordul părea chiar că va schimba direcţia şi denunţase ulterior metodele de gangsteri ale americanilor acuzaţi că doresc dezarmarea unilaterală fără să facă unele concesii – spre exemplu să renunţe la sancţiuni.

Kim Jong-un refuză să ofere inventarul arsenalului nuclear, aşa cum i-a fost cerut în repetate rânduri de Washington. Spre exemplu, nici la Phenian nu a spus un cuvânt despre lansatoarele mobile de rachete dar nici despre capacităţile de îmbogăţire cu uraniu.

Este incert aşadar dacă toate aceste promisiuni făcute la Phenian vor convinge sau nu Statele Unite.

Cât despre viitoarea vizită a lui Kim Jong-un la Seul, ea ar însemna efectiv o nouă pagină de istorie căci niciun lider nord-coreean nu s-a deplasat la Seul de la finele Războiului Coreean, de mai bine de 65 de ani.

Miercuri seară, Moon Jae-in şi delegaţia sa vor cina într-un restaurant cu produse pe bază de peşte, deschis recent pe malul fluviului ce traversează capitala. Localul se află în faţa colinei Mansu, unde tronează statuile gigantice ale fondatorului Coreei de Nord - Kim Il Sung şi fiul său, Kim Jong Il şi care domină de altfel Phenianul.

Liderul nord-coreean şi-a exprimat dorinţa de a cina într-un local, alături de oameni de rând. Un magazin din apropiere vinde 50 de grame de caviar pentru 50 de dolari, un lux imposibil pentru populaţia nord-coreeană.

Apoi, Moon Jae-in va asista la un spectacol pe care Phenian a dorit să îl păstreze secret şi la care vor defila zeci de mii de persoane printre care peste 17.000 de copiii. Evenimentul va avea loc pe un stadion.