Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa va avea un muzeu în memoria victimelor terorismului

tero.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron depune o coroanà de flori la monumentul în memoria victimelor terorismului, Paris, 19 septembrie 2018
Presedintele francez Emmanuel Macron depune o coroanà de flori la monumentul în memoria victimelor terorismului, Paris, 19 septembrie 2018
Sursa imaginii: 
LUDOVIC MARIN / AFP

Intr-un discurs omagial rostit miercuri seara în memoria victimelor terorismului, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat crearea unui muzeu în onoarea acestor victime. Seful statului a promis de asemenea sprijin financiar mai substanţial în favoarea victimelor atacurilor teroriste şi crearea unui centru dedicat ameliorării îngrijirii psihice a victimelor terorismului.

Cu ocazia ceremoniei anuale - a 19-a - de comemorare a victimelor terorismului, Emmanuel Macron şi-a anunţat decizia de a creea un muzeu-memorial în onoarea acestor victime. "Republica a făcut multe dar poate şi mai multe, şi mai bine" a continuat şeful statului în discursul său rostit în grădinile Invalizilor. Printre cei prezenţi se aflau bineînţeles victime, reprezentanţi sau familiile victimelor, o serie de miniştri şi personalităţi precum fostul preşedinte Nicolas Sarkozy sau stângistul Jean-Luc Mélenchon.

Pe lângă muzeul-memorial, Macron a insistat şi pe crearea, până la finele anului, a unui Centru naţional de resurse şi rezilienţă, instituţie ce va avea drept obiectiv ameliorarea îngrijirii - mai ales psihice, post-traumatice - a victimelor unor atentate. In fine, preşedintele Republicii a decis să întărească ajutorul financiar acordat victimelor franceze aflate în afara Franţei, în particular când vor să vină să asiste la un proces.

Emmanuel Macron a profitat de ceremonia de la Invalizi pentru a relansa şi controversata dezbatere privind fixarea unei date pentru a comemora, anual, victimele terorismului. Actualmente, această dată este 19 septembrie şi ea convine asociaţiilor. Comitetul guvernamental însărcinat să reflecteze asupra acestei chestiuni a depus însă un raport în care propune ca data naţională în memoria victimelor terorismului să coincidă cu cea europeană, fixată de UE şi celebrată pe 11 martie.

Nu au fost uitaţi nici colegii noştri de la RFI, Ghislaine Dupont şi Claude Verlon

"In linii mari suntem satisfăcuţi. Doar discuţia privind data ne pune probleme întrucât noi privilegiem 11 martie şi nu o dată care să fie legată de vreun atentat comis în Franţa" a spus un purtător de cuvânt al asociaţiei victimelor din 13 noiembrie 2015 Life for Paris. Alţii au fost mai degrabă mulţumiţi, fără rezerve, în timp ce unii subliniază "măsuri mai ales simbolice".

Reamintim că Franţa trăieşte de 3 ani şi jumătate, mai exact din ianuarie 2015, sub permamentă ameninţare teroristă. De atunci şi până acum, un val de atentate jihadiste fără precedent a făcut déjà 246 de morţi şi sute de răniţi.

La ceremonia de miercuri, departe de a fi prima în memoria victimelor unor atentate la care participa Emmanuel Macron, s-au auzit şi mărturii ale unor astfel de victime sau ale apropiaţilor. S-a reamintit atentatul comis acum 20 de ani împotriva fostului prefect Claude Erignac, ucis de naţionalişti corsicani. Au venit la microfon supravieţuitori ai atentatului din Bombay din 2008, de la Nairobi, din 2013, şi nu au fost uitaţi nici colegii noştri de la RFI, Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, ucişi de jihadişti în Mali, la Kidal, în 2013.

 
Franta va avea în viitor un muzeu-memorial pentru victimele terorismului