Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia reprimită în Agenţia Mondială Antidoping

agentia_antidoping_rusa_cu_sediul_la_moscova.jpg

Agentia Antidoping Rusa, cu sediul la Moscova
Agentia Antidoping Rusa, cu sediul la Moscova
Image source: 
REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

« Decizia reprezintă cea mai mare trădare din istoria olimpică împotriva sportivilor oneşti » este de părere avocatul american Jim Walden, cel care apără interesele lui Grigori Rodchenkov – fostul şef al laboratorului antidoping din Moscova, cel care a făcut public întreg sistemul de dopaj. Franţa nu a votat reîntoarcerea Rusiei pe motiv că "ar arunca o umbră asupra credibilităţii mişcării antidopaj".

Rusada – agenţia rusă antidoping a fost eliminată din joc în noiembrie 2015, la începutul scandalului care dezvăluia un sistem instituţional de dopaj în Rusia, între 2011 şi 2015 şi care a implicat toate sporturile şi peste o mie de sportivi. În decembrie 2016, un raport condus de personalităţi independente – raportul McLaren, dezvăluia numele sportivilor implicaţi.

Iar o comisie de anchetă condusă de Samuel Schmid, fostul preşedinte al Confederaţiei elveţiene, stabilea că Rusia a conceput un sistem de dopaj de stat ce a culminat cu manipularea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014. Unii sportivi ruşi au fost protejaţi de controalele antidoping, eşantioanele lor de urină sau sânge au fost măsluite – unele au fost schimbate cu fiole ce aveau un conţinut ce nu lăsa să se întrevadă nicio problemă.

Sistemul, organizat de serviciile secrete ruse, s-a tot dezvoltat la iniţiativa ministrului sporturilor de la acea vreme, Vitali Mutko şi a fostului director al laboratorului din Moscova, Grigori Rodchenkov. Acesta din urmă este cel care a dezvăluit de altfel întreaga afacere iar de atunci este refugiat în Statele Unite în cadrul unui program de protecţie a martorilor.

Autorităţile ruse au deschis o investigaţie pe numele său.

Rusada a reluat controalele din 2017, sub supravegherea unor experţi internaţionali. Dar, două condiţii au fost fixate de agenţia mondială: autorităţile ruse să accepte public concluziile raportului McLaren asupra existenţei unui sistem instituţional de dopaj. Apoi, guvernul rus să ofere acces total agenţiei mondiale în laboratorul de la Moscova.

Într-o scrisoare publicată la mijlocul lui mai, ministrul sporturilor a recunoscut că « manipulări inacceptabile ale sistemului antidoping» au existat dar nu recunoştea raportul McLaren.

Un comitet independent, creat la iniţiativa agenţiei mondiale recomanda recent reintegrarea agenţiei ruse ceea ce a provocat nemulţumirea multora.

Vicepreşedinta Agenţiei Mondiale Antidoping, norvegianca Linda Helleland declara că se va opune ridicării sancţiunilor. Ea atenţiona că Rusia încă nu a recunoscut raportul McLaren şi nu există un acces total la laborator. Norvegianca va candida la preşedinţia Agenţiei Mondiale Antidoping în 2019.

În ultimele zile, Statele Unite şi mai multe ţări occidentale, printre care şi Franţa, cereau Agenţiei Mondiale Antidoping să nu ridice sancţiunile impuse Rusiei. "Orice compromis ar fi devastator pentru sport", atenţionau înainte de vot, într-o declaraţie comună, şapte din cei 17 membri ai comitetului sportiv al Agenţiei Mondiale Antidoping.

Conform deciziei luate joi, agenţia rusă va trebui să asigure accesul reprezentanţilor mondiali la laboratorul său din Moscova, acces la eşantioane şi la datele instumentate de acest laborator. În caz contrar, comitetul executiv va suspenda din nou agenţia rusă.

Bineînţeles, ridicarea sancţiunilor era crucială pentru Moscova: nu doar în ceea ce priveşte imaginea ei în sport dar spre exemplu asupra Federaţiei Internaţionale pentru Atletism care, din 2016, a interzis Rusiei să participe la diverse evenimente sportive.