Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gelatină de vită, în iaurturi, secreţii de insecte, în îngheţate, etc.– Ce animale «se ascund» în anumite alimente

ONG-ul Foodwatch denuntà prezenta unor "animale ascunse" în anumite alimente

ONG-ul francez Foodwatch trage semnalul de alarmă. Într-un raport publicat joi, asociaţia denunţă prezenţa – menţionată sau nu – a unor resturi de animale în anumite alimente vândute în supermarketuri. Interogaţi, fabricanţii respectivelor produse spun că nu încalcă legea.

Gelatină de vită în iaurturi, produse derivate din insecte în îngheţate, gelatină de porc în şarlote – surprizele sunt numeroase în raportul publicat de Foodwatch. Și ar putea pune probleme unor consumatori, fie pentru că sunt vegetarieni, fie din convingeri religioase.

ONG-ul de apărare a drepturilor consumatorilor denunţă într-o lungă anchetă prezenţa unor reziduuri de animale în anumite produse alimentare. 12 produse sunt scoase în evidenţă. Uneori, această prezenţă apare scrisă pe ambalaj dar sub o formă incompletă, neclară şi adesea într-un loc în care nu te uiţi. De cele mai multe ori însă, prezenţa unor resturi animale în compoziţia unor produse în care, teoretic nu au ce căuta, nu este menţionată.

Mai toţi fabricanţii arătaţi cu degetul de Foodwatch – Nestlé, Yoplait, Haribo, Carrefour, şamd. – au confirmat rezultatele anchetei dar au declarat că nu încalcă legea, toate ingredientele folosite fiind în conformitate cu regulile securităţii alimentare.

Chiar dacă unele lucruri sunt clar scrise pe etichetă, prezenţa lor în respectiva compoziţie este surprinzătoare.

Astfel, şarlotele cu ciocolată, marca Nestlé, sau Tiramisu fabricat de Carrefour, conţin de exemplu gelatină de porc. Lucrul este menţionat clar pe etichetă dar pe o listă de alte 40 de ingrediente. La bomboanele gumate tip ursuleţi, fabricaţi de Haribo, prezenţa gelatinei de porc se rezumă la «gelatină». Macaron cu zmeură, marca Auchan, şi iaurturile Yoplait 0% grăsime, cu fructe – zmeură, căpşuni, cireşe şi mure – conţin gelatină de vită dar asta nu apare scris pe etichetă decât sub denumirea vagă de «gelatină» lucru care e menit să-l liniştească – sau nu – pe un eventual vegetarian. Yoplait i-a răspuns lui Foodwatch promiţând că de anul viitor reţeta este complet schimbată iar gelatina nu va mai apărea în ea.

Secreţii de insecte în îngheţată şi răcoritoare!

Brânza comté bio, comercializată de supermarketurile Super U, conţine o enzimă ce provine din stomacul viţeilor ucişi înainte de înţărcare.

Și mai surprinzătoare este prezenţa şelacului – o răşină naturală, de origine animală, secretată de insecte – în îngheţatele mărcii Carte d’Or dar şi pe anumite specii de mere. Fructele – mai ales soiul Fuji – sunt tratate cu acest produs după recoltarea lor ca să pară mai lucioase. Nicăieri nu apare însă scris acest lucru, că merele au fost date cu şelac.

În fine, băutura răcoritoare Orangina roşie, conţine carmin, un colorant ce provine de la cârmâz, o insectă. Și la capitolul băuturi, Foodwatch ne spune că anumite vinuri – inclusiv bio – pot conţine gelatină animală dar şi răşină de peşte, produse menite să facă vinul mai clar.

În general, «aditivii tehnologici» pe bază de carne animală – insecte, porc, vită – utilizate în procesul de transformare a diverselor produse, «nu trebuie să apară neapărat scris pe etichete» recunoaşte ONG-ul. «Acest lucru nu face însă ca prezenţa lor să fie mai legitimă», e de părere Foodwatch.

Ministerul francez al agriculturii a reacţionat la această anchetă subliniind importanţa rolului jucat de Consiliul naţional al alimentaţiei, în particular la nivelul etichetelor.

 
Ce animale sunt ascunse în alimentatie?