Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lidera extremei-dreapta franceze, Marine Le Pen refuză să fie expertizată psihiatric

marine_le_pen_la_parlamentul_european_de_la_strasbourg.jpg

Marine Le Pen la Parlamentul European de la Strasbourg
Marine Le Pen la Parlamentul European de la Strasbourg
Image source: 
REUTERS/Christian Hartmann

Preşedinta Frontului Naţional din Franţa, fosta candidată la prezidenţialele din 2017, Marine Le Pen refuză să facă o expertiză psihiatrică. Justiţia este cea care i-a cerut acest examen în cadrul unei anchete declanşate pentru că a difuzat pe Twitter fotografii cu execuţii derulate de jihadiştii de la gruparea Stat Islamic.

Lidera extremei-dreapta, Marine Le Pen este anchetată pentru că a distribuit în 2015 „mesaje violente care contravin demnităţii umane şi care ar putea fi văzute de minori", un delict sancţionat în Franţa cu trei ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro. Acuzata este obligată şi să facă o expertiză psihiatrică.

Judecătorul doreşte să evalueze dacă ea suferă de o boală psihică care ar fi putut să îi altereze judecata.

"Aş vrea să văd cum va încerca judecătorul să mă forţeze să fac acest lucru", a răspuns Marine Le Pen.

Marine Le Pen a postat fotografiile în 2015 ca răspuns la o comparaţie a unui jurnalist francez între teroriştii de la organizaţia Stat Islamic şi extrema-dreaptă franceză. „Acesta este Daesh!”, a scris Marine Le Pen alături de fotografii.

În una dintre fotografii era prezent James Foley, un jurnalist american decapitat de jihadişti. Marine Le Pen a retras ulterior fotografia la cererea familiei jurnalistului.

Femeia refuză să răspundă judecătorilor, în acest caz.

Ea se va prezenta în schimb în octombrie cand este convocată de alţi doi judecători într-un alt dosar în care este anchetată pentru abuz de încredere în afacerea angajărilor fictive ale unor asistenti parlamentari din partea Frontului National în Parlamentul European. Paguba a fost calculată la 300.000 de euro, după cum a anunţat, anul trecut, instituţia europeană.