Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iran şi Coreea de Nord în vizorul lui Donald Trump la ONU

un_panou_situat_in_exteriorul_cladirii_adunarii_generale_a_natiunilor_unite_new_york.jpg

Un panou situat în exteriorul cladirii Adunarii Generale a Natiunilor Unite, New York
Un panou situat în exteriorul cladirii Adunarii Generale a Natiunilor Unite, New York
Sursa imaginii: 
ONU/Kim Haughton

Începe o săptămână de discursuri susţinute în plenul Adunării Generale a ONU, la New York.

De la apărare la educaţie, de la lupta împotriva antisemitismului ori a plasticului ce poluează la bătălia contra tuberculozei, de la inaugurarea unei statui a lui Nelson Mandela la un discurs cubanez ce va fi susţinut într-o biserică … speechurile sunt aşteptate căci vor fi susţinute de cei mai puternici oameni ai planetei. Se va vorbi şi despre Libia, Somalia, Orientul Apropiat, Yemen şi Venezuela – în prezenţa celor 130 de şefi de stat şi de guverne, patru vice-preşedinţi şi mai bine de 40 de miniştri de Externe.

Preşedinţii Rusiei şi Chinei nu vor asista la sesiunea dedicată neproliferării armelor de distrugere în masă, unde va fi abordat dosarul sirian, cel nord-coreean şi se va vorbi despre otrăvirea foştilor spioni ruşi în Marea Britanie.

Statele Unite depun o presiune imensă asupra Iranului dar care este obiectivul veritabil, se întreabă europenii. «Nu încercăm să obţinem vreo schimbare de regim în Iran», a menţionat duminică, pentru canalul CNN, Nikki Haley, ambasadoarea americană la ONU.

Acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, din care Washington s-a retras dar pe care Europa încearcă să îl salveze, va fi un alt subiect de discuţie.

Mână de fier împotriva Iranului dar mănuşi de catifea pentru Coreea de Nord – pentru a doua oară în Adunarea Generală ONU, imprevizibilul preşedinte american Donald Trump este aşteptat săptămâna aceasta la New York cu prudenţă atât de adversari cât şi de aliaţi.

Anul trecut, liderul de la Casa Albă promitea că va «distruge complet» Coreea de Nord în cazul în care aceasta va ataca. Anul acesta, realaţia a devenit ceva mai relaxată iar o nouă întâlnire este prevăzută săptămâna aceasta la New York între şefii diplomaţiei americane şi cei ai Coreei de Nord.

Dar apropierea spectaculoasă între cei doi adversari nu a dat rezultate clare spre o denuclearizare a peninsulei. “Paşi de bebeluş” sunt făcuţi  în “direcţia bună”, a rezumat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley.

Joi, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo va prezida reuninea Consiliului de Securitate încercând să sudeze comunitatea internaţională după schimburile între americani şi ruşi în aplicarea sancţiunilor împotriva Phenianului.

Mike Pompeo susţine că doreşte să se reîntoarcă la Phenian, în pregătirea, din ce în ce mai probabil, a unui nou summit între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

În ceea ce priveşte Iranul, Franţa nu se aşteaptă la vreun mare moment de reconciliere între cei doi preşedinţi, indică surse din anturajul preşedintelui Emmanuel Macron. Liderul de la Palatul Elysée va fi prezent la New York. Cât timp nu există o dorinţă de dialog între Statele Unite şi Iran, nu putem noi să forţăm lucrurile, explică surse din Palatul Elysée.

"Preşedintele Donald Trump a spus clar că este pregătit să vorbească întregii lumi, adică şi liderilor iranieni, dacă va exista un dialog constructiv", a menţionat pentru canalul NBC, Mike Pompeo

Ïn schimb, preşedintele Hassan Rohani crede că «oferta lui Donald Trump de a discuta liber cu Iran nu este nici sinceră şi nici onestă», după cum a declarat pentru Washington Post şi a denunţat o lungă listă americană de condiţii prealabile care insultă Iranul.

Miercuri, liderul de la Casa Albă va prezida o reuniune a şefilor de stat şi de guvern în cadrul Consiliului de Securitate, pentru "a atenţiona aşa cum nu a mai făcut-o până acum", după cum susţine Nikki Haley, asupra Iranului - oaia neagră a Statelor Unite acuzată că încercă să destabilizeze Orientul Mijlociu.