Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nava „Aquarius” – simbol al dificultăţilor europene în gestionarea crizei migratorii

 Vasul „Aquarius” în plină operaţiune de salvare în Mediterana pe 5 septembrie 2016

Nava „Aquarius” cu care două organizaţii neguvernamentale efectuează operaţiuni umanitare în Marea Mediterană a anunţat că se află în drum spre Marsilia, cu 58 de migranţi la bord. Autorităţilor franceze li se cere să permită debarcarea acestor migranţi, în contextul în care, însă, nava şi-a pierdut pavilionul panamez.

În prezent nava se află încă în apele internaţionale, în largul Libiei, şi are nevoie de cîteva zile pentru a ajunge la Marsilia. Dintre cei 58 de migranţi, 17 sunt femei şi 18 sunt copii. Există însă riscul ca în momentul acostării nava să nu mai poată pleca întrucît, după toate aparenţele, în urma presiunilor italiene, statul Panama a decis să-i retragă acestei nave pavilionul. Organizaţiile neguvernamentale care acţionează pe „Aquarius” au cerut autorităţilor panameze să revină asupra acestei decizii, dar speră că în caz contrar alte state europene îi vor furniza un pavilion.

Nu în toate capitalele europene activităţile navei sunt apreciate. În luna iunie Aquarius a provocat deja o criză diplomatică după ce a recuperat 630 de migranţi în largul coastelor libiene, migranţi pe care Malta şi Italia au refuzat să-i primească. Pînă la urmă ei au fost acceptaţi de Spania. Scenariul s-a repetat în august cu alţi 141 de migranţi debarcaţi în Malta.

Din punctul de vedere al autorităţilor italiene, „Aquarius”, sau mai bine spus ONG-urile care operează pe navă, fac jocul traficanţilor. Ministrul de interne italian Matteo Salvini este de fapt convins că astfel de misiuni de salvare a migranţilor aflaţi în dificultate pe mare incită zeci de mii de africani din zona subsahariană să încerce traversarea în Europa.

Autorităţile din Panama declară că au decis retragerea vasului din registrele lor întrucît „Aquarius” provoacă dificultăţi politice pentru guvernul panamez şi pentru flota panameză care operează în porturile europene.

Franţa va fi obligată acum să ia la rîndul ei atitudine în legătură cu misiunile pe care şi le asumă „Aquarius”. Într-un interviu acordat revistei L’Express, ministrul de interne francez Gérard Collomb declară că „trebuie ieşit din gîndirea politică corectă”. „Franţa trebuie să se arate generoasă dar şi să reamintească faptul că nu poate primi pe toată lumea” precizează el. Tot lui Gérard Collomb îi revine şi sarcina de a rezolva dilema legată de Aquarius, vas care a devenit un simbol al dificultăţilor cu care se înfruntă Europa în gestionarea fenomenului migratoriu.