Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: “Make Our Planet Great Again”

2018-09-25t164206z_933262697_hp1ee9p1ae54n_rtrmadp_3_un-assembly_0.jpg

Emmanuel Macron la tribuna ONU, 25 septembrie 2018
Emmanuel Macron la tribuna ONU, 25 septembrie 2018
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Carlo Allegri

In paralel cu Adunarea generală anuală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost iniţiată la New York şi o “Săptămînă a climei”. In jur de 150 de evenimente figurează în program, punctul culminant fiind aşa-numitul "One Planet Summit". Seful statului francez este puternic implicat în organizarea acestui eveniment, derulat miercuri 26 septembrie. Lui Emmanuel Macron i s-a decernat de altfel titlul de “campion al Terrei”, un premiu iniţiat de ONU în 2005.

“Make Our Planet Great Again”. Cu acest slogan îşi continuă Emmanuel Macron acţiunea internaţională în favoarea protecţiei mediului înconjurător, aluzie evidentă la sloganul egoist al lui Donald Trump “Make America Great Again”. Unii comentatori consideră că Emmanuel Macron îşi poate asuma un rol de veritabil lider internaţional în materie de ecologie tocmai pentru că acest loc a rămas vacant după ce Donald Trump a retras Statele Unite din acordul semnat la Paris în 2015 în privinţa climei.  

“One Planet Summit” este de altfel o iniţiativă franceză, iar prima ediţie a acestei reuniuni a avut loc în urmă cu nouă luni în regiunea pariziană. La acea oră 4000 de invitaţi de pe toate meridianele globului au răspuns invitaţiei franceze. Actuala ediţie a acestui forum dedicat problemelor climaterice este mai modestă, doar 300 de persoane, dintre care 30 de şefi de stat, şi-au anunţat participarea.

Emmanuel Macron mizează în prezent mai mult pe actorii societăţii civile şi ai finanţelor pentru a menţine ridicat gradul de mobilizare, decît pe statele care poluează masiv planeta şi sunt reticiente la propunerile adoptate la Paris. Nu întîmplător la acest summit participă miliardari precum Bill Gates şi Michael Bloomberg, sau responsabili importanţi precum Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional.

Mesajul summit-ului nu s-a modificat faţă de concluziile altor reuniuni pe aceeaşi temă: şefii de stat şi de guvern de pe planetă sunt invitaţi să conştientizeze urgenţa şi să acţioneze pentru limitarea emisiei de gaze cu efect de seră.

Cum să mobilizezi însă o comunitate internaţională formată din 200 de state cînd o ţară precum Statele Unite, al doilea mare vinovat de  poluarea planetei, are în frunte un climatosceptic. Alte state care poluează masiv, China, India sau Africa de Sud, au început să adopte măsuri în vederea unei tranziţii energetice, dar prima lor grijă rămîne tot menţinerea unui ritm ridicat de creştere economică, în ciuda riscurilor la care sunt expuse populaţii întregi.

Emmanuel Macron încearcă de fapt să salveze acordurile de la Paris, prin care practic toţi semnatarii se angajau la măsuri concrete în vederea reducerii la numai 2 la sută a creşterii generale a temperaturii. Intre timp însă experţii dar şi oamenii politici constată că între ceea ce au semnat şi ceea ce efectiv semnatarii decid în mod concret există o mare diferenţă. “Naţiunile nu şi-au respectat promisiunile” a declarat la New York Patricia Espinosa, responsabilă din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite la negocierile legate de climă. Un nou bilanţ urmează să fie făcut în decembrie în Polonia, dar se ştie deja că el nu va fi strălucit.

Nici Emmanuel Macron, chiar dacă pe plan internaţional se afirmă ca un mare militant ecologist, nu afişează un bilanţ intern strălucit. Iar recenta demisie a lui Nicoas Hulot din fruntea ministerului ecologiei a fost un semn evident că executivul francez nu a acordat chiar o prioritate totală protecţiei mediului înconjurător. Specialiştii spun însă că oricum o victorie pe acest teren nu se poate obţine decît printr-un joc colectiv internaţional.

Chiar dacă Franţa dă exemplul şi reduce la zero emisiile de gaze cu efect de seră, efectele vor fi nesemnificative fără un angajament serios al Statelor Unite, al Chinei, al Rusiei, al Indiei şi al altor ţări emergente care poluează masiv. Să mai reţinem în încheierea acestui capitol că titlul de "campion al Terrei" îi revine anul acesta lui Emmanuel Macron în tandem cu primul minstru indian Narendra Modi. Acesta din urmă însă nu a făcut deplasarea la New York pentru adunarea generală ONU.