Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron pe terenul problemelor din teritoriile de peste mări

2017-10-26t164728z_1962275920_rc1daab43a00_rtrmadp_3_france-politics_0.jpg

Emmanuel Macron în cursul unei precedente vizite în Antile, în octombrie 2017
Emmanuel Macron în cursul unei precedente vizite în Antile, în octombrie 2017
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Ronan Lietar

Preşedintele Emmanuel Macron se află într-o vizită de patru zile în arhipelagul Antilelor franceze. Prima etapă este Martinica, unde vizita sa este perturbată de o furtună tropicală. Seful statului francez urmează să viziteze de altfel regiuni care au fost foarte puternic afectate în septembrie anul trecut de un uragan.

Cele patru zile prevăzute în Antilele franceze îl readuc pe Emmanuel Macron, după discursurile multilateraliste de la ONU, pe terenul problemelor interne, care sunt numeroase atît în Franţa continentală cît şi în aşa-numitele “teritorii de peste mări”. Iar una dintre ele este legată de utilizarea masivă a unui insecticid destinat să protejeze culturile de banane.

Respectivul produs numit clordecon a fost interzis încă din 1977 în Statele Unite, dar utilizat în Antilele franceze de producătorii de banane pînă în 1993. Ceea ce a devenit acum un veritabil scandal uman şi sanitar. Potrivit autorităţilor sanitare franceze, 90 la sută din populaţia din Guadelupa şi Martinica este contaminată cu acest insecticid. În regiune există un număr excesiv de mare de cazuri de cancer de prostată, practic dublu decît în Franţa continentală.

În ciuda faptului că din 1993 încoace acest produs nu a mai fost folosit, el continuă să se menţină în sol, iar specialiştii spun că ar putea persista timp de încă şase sute de ani. Nu e de mirare că în Antile această subtanţă cancerigenă care produce şi tulburări endocriniene, este identificată în apă, în carne şi legume.

Mai multe planuri în favoarea sănătăţii publice au fost anunţate în ultimii ani în Antilele franceze, cel mai recent datînd din 2014. Experţii care au anchetat asupra celor întîmplate vorbesc despre o perioadă de "orbire colectivă". Nimeni nu-şi imagina că savuroasele banane venite din aşa-numitul paradis anitelez reprezentau şi un risc pentru sănătate.

Emmanuel Macron va mai vizita în regiune şi fosta capitală a insulei Martinica, oraşul Saint-Pierre care numără patru mii de locuitori. In 1902, pe data de 8 mai, aici s-a produs o dramă teribilă: o erupţie vulcanică a provocat moartea a 30 000 de oameni. Toţi locuitorii capitalei au pierit atunci, cu excepţia unui singur om, un deţinut care a rămas viu în celula sa. Saint-Pierre este un fel de “Pompei al Caraibelor” şi încearcă în prezent să-şi relanseze activităţile turistice.

În acest final de săptămînă Emmanuel Macron se va afla în Guadelupa unde locuitorii au alte probleme, legate de aprovizionarea dificilă cu apa potabilă şi de apariţia unor alge toxice. Fenomenul algelor a început în 2011, în Marea Sargaselor, şi deocamdată a rămas un mister. Specialiştii nu ştiu să explice de ce aceste alge proliferează şi iau cu asalt plajele unde se descompun emanînd gaze toxice care devin un pericol pentru sănătatea insularilor.