Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vânzarea de arme folosite în războiul din Yemen: Timid sentiment de jenă în ţări europene

conflictul_din_yemen_a_deplasat_2_milioane_de_persoane_potrivit_onu._in_imagine_este_o_tabara_de_refugiati_din_apropiere_de_sanaa_17_martie_2018.jpg

Conflictul din Yemen a deplasat 2 milioane de persoane, potrivit ONU. În imagine este o tabara de refugiati din apropiere de Sanaa, 17 martie 2018.
Conflictul din Yemen a deplasat 2 milioane de persoane, potrivit ONU. În imagine este o tabara de refugiati din apropiere de Sanaa, 17 martie 2018.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Khaled Abdullah

De-a lungul Europei, un timid sentiment de ruşine se dezvoltă în ceea ce priveşte moralitatea vânzărilor de arme Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, în timp ce intervenţia militară a celor două în Yemen, lansată în 2015, se prelungeşte. Ïntre timp se înmulţesc şi acuzaţiile de crime de război, relatează Le Monde.

Firmele europene au exportat armament către Riyadh, între 2001 şi 2015, în valoare de 57 de miliarde de euro, făcându-l al doilea importator mondial, potrivit Institutul Internaţional de Cercetări asupra Păcii cu sediul la Stockholm. De fapt, aproape 60% din armamentul saudit a provenit în această perioadă din Europa. Iar unele state au continuat şi continuă aceste vânzări, precum Marea Britanie, Franţa, Germania ori Spania, relatează Le Monde.

Publicaţia Der Spiegel dezvăluia pe 19 septembre, că guvernul german a autorizat exportul unor sisteme militare pentru Arabia Saudită şi a unor rachete pentru Emiratele Arabe Unite. Opoziţia a protestat spunând că nu aprobă exportul de material militar către ţări implicate în războiul din Yemen.

Dezvăluirile Der Spigel pun în lumină distanţa dintre poziţia oficială a guvernului german, care pretinde să controleze exporturile de armament şi realitatea – că Germania este în prezent al cincilea exportator de arme din lume, după Franţa, China, Rusia şi Statele Unite.

În Spania, guvernul socialist a lui Pedro Sanchez anunţa la începutul lui septembrie anularea vânzării a 400 de bombe către Arabia Saudită, pentru a evita astfel ca ele să fie folosite în războiul din Yemen. Un contract a fost semnat în 2015 de precedentul guvern conservator. O investiţie de 1,8 miliarde de euro şi 6.000 de slujbe create într-o regiune spaniolă în care şomajul lovise 27% din populaţia activă. Au urmat protestele muncitorilor iar socialiştii şi-au exprimat îngrijorarea odată cu apropierea alegerilor. Pe 13 septembrie executivul anunţa că va onora comanda.

Pentru Paris, Arabia Saudită nu este un client ci un aliat. Preşedintele Emmanuel Macron este de părere că toate contractele semnate până acum trebuiesc respectate. "Vânzările de muniţie ce ar putea fi utilizată în Yemen continuă cu o supraveghere întărită", după cum susţin serviciile specializate.

Autorizaţiile de export către Orientul Mijlociu sunt verificate o dată pe lună iar cele militare fac obiectul unor reuniuni la guvern. Parisul nu furnizează bombe Riyadhului dar îi furnizează obuze pentru camioanele echipate cu sisteme de artilerie.

"Din ceea ce ştiu, echipamentele terestre vândute Arabiei Saudite sunt utilizate doar pentru apărare", declara Florence Parly, ministra Armatelor.

Riyadh a fost al doilea client al Franţei între 2007 – 2016. Din 2006, marile contracte s-au concentrat pe renovarea fregatelor – care a costat 1 miliard de euro şi pe camioanele dotate cu sisteme de artilerie – în valoare de 1,7 miliarde de euro. În 2017, valoarea contractelor a scăzut la 626 de milioane de euro. Iar Emiratele Arabe Unite au fost al şaselea client în deceniul trecut, cu 700 de milioane de euro comenzi în 2017.

Cerând o soluţie pacifistă în conflict, Marea Britanie s-a impus ca un fidel susţinător al Riyadhului pe dosarul yemenit, alături de Statele Unite, în cadrul Consiliului de Securitate ONU.

Din 2015, Londra a autorizat vânzările de arme către Arabia Saudită pentru 5,2 miliarde de euro. Este vorba de avioane Eurofighter Typhoon, bombe Paveway şi rachete Brimstone. Riyadh este un investitor major pentru Londra iar guvernul May a tot multiplicat gesturile de amiciţie, aşa cum s-a întâmplat în martie cu ocazia vizitei la Londra a prinţului saudit Mohammed Ben Salman.

Declarând-şi “profunda preocupare în faţa situaţiei umanitare din Yemen”, doamna premier Theresa May a semnat un proiect de acord cu societatea BAE Systems prin care Riyadh cumpără 48 de avioane Eurofighter Typhoon, un posíbil contract de mai multe miliarde de euro.

Aceste vânzări sunt catalogate « ruşinoase » de către diverse ong-uri pacifiste şi în special de o organizaţie britanică intitulată Campaign Against Arms Trade (CAAT). Scopul organismului este de a opri comerţul cu arme. Organizaţia denunţă opacitatea sistemului de autorizare a exporturilor de arme şi a cerut în justiţie suspendarea livrărilor de arme către Riyadh. Guvernul britanic a dat asigurări că procedurile de control sunt printre cele mai stricte din lume şi conforme cu cerinţele Uniunii Europene.

Poziţia Suediei cu privire la vânzările de arme către Arabia Saudită nu este deloc clară. Când premierul suedez Stefan Löfven a anunţat în martie 2015 că ţara sa nu va reînnoi acordul de cooperare militară cu Riyadh, partizanii unei linii intransigente –Verzii şi partide de stânga în special, au aplaudat. În schimb, 31 dintre marii patroni suedezi s-au declarat îngrijoraţi de consecinţele economice.Ministrul Apărării, Peter Hultqvist, explica ulterior că Suedia doreşte să accentueze relaţiile cu Arabia Saudită în «domeniul civil».

Dar, în octombrie 2016, când primul-ministru suedez s-a deplasat la Riyadh, el a fost acompaniat de mai mulţi industriaşi, printre care preşedintele Consiliului de Administraţie al SAAB. Potrivit publicaţiei locale Sydsvenskan, în ultimii zece ani, grupul a vândut material militar Arabiei Saudite în valoare de jumătate de miliard de euro.

În faţa criticilor, social-democraţii, Verzii şi patru partide de centru-dreapta au prezentat un proiect de lege comun, în iunie 2017, ce viza împiedicarea vânzărilor de arme ţărilor vinovate de « grave atingeri aduse democraţiei ». Teoretic, exporturile de arme către dictaturi sunt interzise. Excepţii pot fi acordate dacă vânzările servesc intereselor strategice ale unei ţări.

În 2017, Suedia a vândut echipamente militare către 50 de state. Potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, Suedia se află pe locul 14 în clasamentul mondial al exportatorilor de arme iar primii trei clienţi au fost, între 2013 şi 2017, Emiratele Arabe Unite, Thailanda şi Arabia Saudită.