Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poluarea aerului: copiii, mult mai expuşi decât adulţii

poluare.jpg

Copiii sunt mult mai expusi la dioxid de azot decât adultii, potrivit studiului unui ONG german
Copiii sunt mult mai expusi la dioxid de azot decât adultii, potrivit studiului unui ONG german
Sursa imaginii: 
YANN FOREIX / MAXPPP

Copiii sunt mult mai expuşi poluării aerului dar şi mult mai sensibili faţă de aceasta din urmă. Iată ce reiese dintr-un studiu german publicat de ONG-ul Deutsche Umwelthilfe şi preluat de Alianţa europeană pentru sănătatea publică.

In caz de poluare a aerului, ministerul francez al Sănătăţii recomandă femeilor însărcinate, părinţilor cu bebeluşi şi copiilor mici să iasă pe stradă cât mai puţin şi să nu facă efort afară. Cu alte cuvinte, autorităţile franceze – şi nu numai – ştiu care sunt categoriile de populaţie cele mai sensibile la particulele fine şi gaze toxice.

Studiul publicat de ONG-ul german Deutsche Umwelthilfe şi preluat de Alianţa europeană pentru sănătatea publică confirmă aceste temeri. Copiii sunt cu până la 37% mai expuşi decât adulţii.

Ca să ajungă la aceste rezultate, asociaţia a măsurat poluarea aerului cu dioxid de azot – NO2 – pe 500 de străzi din 6 oraşe germane – München, Stuttgart, Berlin, Hambourg, Kehl şi Heilbronn. Măsurătorile au durat o lună, anul acesta, la sfâşitul primăverii, începutul verii. Ca să simuleze copii şi adulţii, poluarea a fost analizată la două înălţimi diferite: un metru şi doi metri de sol. Rezultatele sunt clare: la un metru, poluarea este în medie cu 7,2% mai mare decât la doi metri. Intr-un oraş, la Berlin, s-a ajuns chiar la o diferenţă de 37 de procente. E normal ca NO2, emis la nivelul solului, să aibă mai mult impact asupra animalelor de companie şi asupra copiilor decât asupra adulţilor. „E o chestiune de fizic” spun autorii anchetei.

Studiul de mai sus, realizat doar în Germania, se poate extinde însă şi la restul continentului întrucât, spun autorii lui, „el reprezintă o fotografie onestă a situaţiei din multe oraşe din Europa”.

Dioxidul de azot – NO2 – este în principal emis de maşinile cu motoare diesel. Studii medicale au arătat că el favorizează încetinirea creşterii, astmul, alergiile şi afecţiunile respiratorii cronice la copii întrucât toate organele lor sunt încă în plină dezvoltare. Potrivit doctorului Gilles Dixsaut, preşedintele unui comitet de combatere a maladiilor respiratorii, citat de ziarul Le Parisien, „îngrijirile medicale legate de bolile respiratorii cauzate de poluarea aerului costă în Franţa, anual între 1 şi 2 miliarde de euro”. Pe de altă parte, potrivit unui colectiv de 78 de ONG-uri şi medici, „poluarea aerului este a treia cauză de mortalitate în Franţa după alcool şi ţigări”. Agenţia europeană pentru mediu a estimat ea că anual, dioxidul de azot ar provoca 75.000 de decese premature în Europa.

ONG-ul german, autor al studiului evocat mai înainte, propune ca prime măsuri pentru a combate această poluare, „înăsprirea normelor de poluare pentru vehicule şi accelerarea abandonării maşinilor diesel dar şi a celor pe benzină”. Colectivul de ONG-uri franceze va cere de partea sa Consiliului de stat să oblige guvernul de la Paris să acţioneze concret contra poluării, sprijinind de exemplu financiar municipalităţile pentru ca ele să-şi realizeze proiectele de transporturi în comun.

Parlamentul european trebuie să se pronunţe şi el, miercuri 3 octombrie, asupra unei înăspriri a normelor de eficacitate energetică a maşinilor în 2021. Miniştrii europeni ai mediului vor aborda chestiunea pe 9 octombrie.

 
Poluarea aerului: copiii, mult mai expuşi decât adulţii