Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron refuză (pentru moment) demisia ministrului său de interne

Gérard Collomb, ministrul francez de interne, a fost unul dintre primii sustinàtori ai lui Emmanuel Macron

Gérard Collomb, ministrul francez de interne, şi-a dat demisia luni seara lui Emmanuel Macron. Preşedintele Republicii i-a refuzat-o însă, scrie ziarul Le Figaro bazându-se pe mărturiile pe care i le-a făcut ministrul. Ce importanţă capătă acest gest, cum a fost el interpretat şi ce reacţii a suscitat?

Refuzul preşedintelui de a accepta demisia ministrului său de interne este un gest foarte puternic. Puternic şi clar faţă de o persoană care a fost printre primele de primplan ale clasei politice care i s-a alăturat în timpul campaniei electorale de acum trei ani. Nu trebuie uitat că Gérard Collomb era încă un baron local, primarul socialist al oraşului Lyon când i s-a alăturat candidatului Emmanuel Macron.

Oraş în care vrea să revină ca să fie reales cu ocazia viitoarelor municipale din 2020. In acest sens, Collomb a declarat în 18 septembrie că va demisiona din postul de ministru de interne, undeva în primăvara-vara viitoare, după europarlamentare. Demisia pe care i-a pus-o acum pe masă şefului său şi pe care acesta a refuzat-o, era deci destinată să apere instituţia pe care o conduce de o probabilă campanie de denigrare căreia i-ar fi căzut ţintă ministrul. Pe scurt, explică Gérard Collomb, el nu doreşte ca ministerul său – ultrasensibil în contextul securitar actual – să fie destabilizat de o decizie politică foarte personală, aceea de a dori revenirea la primăria oraşului Lyon.

Lucru rar în clasa politică franceză – şi nu numai – gestul lui Collomb este mai degrabă unul onest şi responsabil, coerent cu prinicipiile respectivului care refuză deci să facă o campanie pentru municipale pe banii ministerului pe care-l conduce.

De cum şi-a anunţat decizia de a demisiona anul viitor, au început speculaţiile privind succesorul său. Toată lumea – palatul Elysée, cabinetul premierului, opoziţia conservatoare şi în particular cercul lui Nicolas Sarkozy, foarte activ în sectorul poliţienesc – „testează, avansează nume” mai mult sau mai puţin sonore.

Cum puţină lume îşi imaginează să situaţia actuală poate continua până anul viitor, Gérard Collomb a decis deci să-şi prezinte de pe acum demisia. Un gest respins de Emmanuel Macron. Asta nu-l împiedică pe ministru să insiste şi să spună ziaristului de la Figaro că „demisia mea stă mai departe la dispoziţia preşedintelui”.

In aşteptarea deznodământului – cum şi când va pleca sau va fi lăsat să plece Gérard Collomb – orice ar face acesta de acum încolo va fi privit cu mare atenţie. Cu atât mai mult cu cât credibilitatea ministrului privind capacitatea sa de a le asigura securitatea francezilor este tot mai des repusă în cauză.

Rămâne de văzut cu ce rimează refuzul şefului statului de a-l lăsa să plece din post pe Collomb. Ca să-l încurajeze, să-i spună că are mai departe încredere în el? Sau doar ca să tragă de timp pentru a-i găsi un succesor demn de acest nume... Din surse neoficiale se spune că Macron i-ar fi cerut premierului Edouard Philippe să-i propună nume pentru înlocuirea lui Collomb. Ce se ştie cu certitudine este că de la o vreme încoace relaţia dintre Emmanuel Macron şi mentorul său Gérard Coolomb era mai tensionată decât era acum doi-trei ani. Ministrul chiar şi-a permis în vară să critice „lipsa de umilitate şi de ascultare” a preşedintelui. Cum notează colegii noştri francezi de la RFI, „noul episod al foiletonului guvernamental lasă impresia unei bâjbâieli şi improvizaţii”.

 
Emmanuel Macron refuză (pentru moment) demisia ministrului său de interne