Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizări în Europa în favoarea lui "Aquarius"

aquarius_bateau_migrants_sos_mediterranee_medecins_sans_frontieres_0.jpg

"Aquarius" în misiune umanitara, 10 august 2018, în largul coastelor libiene.
"Aquarius" în misiune umanitara, 10 august 2018, în largul coastelor libiene.
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Joi 4 octombrie este aşteptat în portul Marsilia vasul "Aquarius", care riscă să rămînă însă la ţărm întrucît i s-a retras pavilionul panamez. Organizaţia neguvernamentală SOS Mediterana lansează un apel pentru o mare mobilizare, sîmbătă, în favoarea continuării misiunii umanitare a vasului.

"Aquarius" este ultimul vas care mai patrula în Mediterana şi salva imigranţi aflaţi în pericol de a se îneca în context de tentativă de traversare ilegală spre Europa. In ultimii patru ani 15 000 de persoane şi-au pierdut viaţa încercînd să traverseze Mediterana cu ambarcaţiuni improvizate.

Asociaţia neguvernamentală SOS Mediterana a salvat, în ultimii doi ani şi jumătate, aproape 30 000 de persoane, dintre care în jur de 23 la sută sunt minori. SOS Mediterana cere statelor europene să atribuie un nou pavilion vasului pentru ca acesta să-şi poată continua o misiune care, din punctul de vedere al multor organizaţii de apărare a drepturilor omului, "salvează onoarea Europei". Manifestaţii în favoarea acestui deziderat  sunt prevăzute sîmbătă în aproximativ 30 de oraşe franceze, precum şi la Bruxelles, Berlin sau Palermo. Peste o sută de mii de semnături au fost colectate pe Internet de SOS Mediterana în favoarea continuării misiunii umanitare a vasului.

Multe capitale ale Europei respiră însă uşurate pentru că "Aquarius" rămîne blocat la Marsilia. Repartizarea în Europa a migranţilor salvaţi de "Aquarius" suscită veritabile dileme morale.

O altă dilemă reprezintă însă pentru europeni şi micul stat Malta, insulă situată la numai 320 de kilometri de coastele libiene devenit veritabilă poartă de intrare a migranţilor în Europa. Editorialistul Christian Makarian arată în revista l’Express că europenii trebuie să ia o atitudine urgentă faţă autorităţile malteze confruntate cu numeroase "afaceri obscure". Una dintre ele este legată de facilităţie fiscale oferite de Malta, inclusiv de paşapoartele pe care statul maltez le acordă în schimbul a un milion două sute de mii de euro şi un an de rezidenţă pe teritoriul maltez.

Între 2005 şi 2015 Malta a primit 17 000 de imigranţi, cel mai mare procent din Europa comparat cu numărul de locuitori ai insulei, 450 000. A fost o vreme cînd migranţii erau redirijaţi spre Italia, cu complicitatea Mafiei italiene sau a Camorei, dar între timp Roma a impus Maltei un acord de readmitere a imigranţilor.