
Special Paris
Presa franceză: „Intr-un climat homofob, România votează ca să împiedice mariajul gay”
manif_romania.jpg

Comentariile presei franceze sunt în general negative. Pierre Haski, editorialistul pe politică externă al celui mai important şi ascultat radio din Franţa, France Inter, şi-a consacrat cronica referendumului românesc. Titlul articolului suna cam aşa: „Intr-un climat homofob, România votează ca să împiedice mariajul gay”. „Răspunsul românilor la întrebarea care li se pune ar urma să fie pozitiv, blocând astfel pentru multă vreme posibilitatea de a adopta mariajul gay într-o ţară membră a Uniunii europene” spune Pierre Haski. Ziarist care continuă: „Campania electorală a dat naştere unor supralicitări detestabile. Asta în contextul în care votul a fost sprijinit de puternica biserică ortodoxă dar şi de partidul social-democrat de la putere, foarte contestat pentru afaceri de corupţie şi care sepră să tragă un beneficiu politic la următoarele alegeri de pe urma acestui referendum” mai scrie editorialistul francez.
„In momentul în care o majoritate din cei 28 de membri ai UE recunosc mariajele sau cel puţin uniunile civile pentru toate soiurile de cupluri, România este nu doar singura ţară care merge în sens invers dar nici măcar nu recunoaşte mariajele de acest tip realizate în străinătate, chiar dacă o recentă decizie a Curţii europene de justiţie ar putea s-o constrângă s-o facă” notează Pierre Haski. Pentru editorialistul de la France Inter, „locul homosexualităţii a devenit un semn al diferenţelor între societăţi, ba chiar între sistemele politice. In România nu suntem încă acolo dar activiştii LGBT se tem că acest referendum va întări homofobia”.
Un referendum contra mariajului gay, organizat într-un climat murdar
La Croix, ziar catolic, remarcă faptul că acest „referendum contra mariajului homosexual, are loc pe fond de tensiuni politice. Există o mare criză de încredere vizavi de un guvern nepopular care caută să-şi recâştige legitimitatea prin acest referendum” mai scrie publicaţia franceză.
Influentul ziar de seară Le Monde reaminteşte contextul în care a fost decisă organizarea referendumului şi notează că „România, membră a UE din 2007, nu a depenalizat homosexualitatea decât la începutul anilor 2000 iar minorităţile sexuale sunt în continuare victime ale discriminărilor”.
Publicaţia on-line Courrier des Balkans constată că în campania privind „familia tradiţională” şi „căsătoriile naturale” s-au folosit adesea argumente false sau care îţi făcea pur şi simplu greaţă. Un cerc vicios ideologic” conchide portalul francez.
In fine, agenţia France Presse publică o lungă depeşă pe tema referendumului sub titlul: „Un referendum contra mariajului gay, organizat într-un climat murdar”: Graffitiuri homofobe, vecini care refuză să te salute – Mihaela Rodină, semnatare textului, constată că „opozanţii referendumului se tem de climatul reacţionar din ţară şi de accentele demagogice ale guvernului de la Bucureşti. Alţi adversari sunt de părere că acest referendum, cu sprijinul bisericii ortodoxe, va deschide calea altor iniţiative – restrângerea accesului la educaţie sau la avorturi. Referendumul nu face în fapt decât să confirme orientarea iliberală a guvernanţilor români” conchide Liliana Popescu, profesoară de relaţii internaţionale la universitatea din Bucureşti, citată de AFP.