Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: omagiu naţional adus lui Charles Aznavour

aznavour.jpg

Cântàretul Charles Aznavour a murit pe întâi octombrie 2018 la vârsta de 94 de ani
Cântàretul Charles Aznavour a murit pe întâi octombrie 2018 la vârsta de 94 de ani
Image source: 
AFP

Franţa îi aduce vineri dimineaţa un omagiu naţional lui Charles Aznavour. Cântăreţul francez de origine armenească, decedat luni la vârsta de 94 de ani, va fi înmormântat sâmbătă, doar în prezenţa familiei şi apropiaţilor. Cum se derulează ceremonia naţională?

Omagiul naţional i se va aduce lui Charles Aznavour la Palatul Invalizilor, mai exact în curtea de onoare a acestui uriaş monument arhitectural din inima Parisului. Ceremonia va fi prezidată de Emmanuel Macron. Soţia preşedintelui francez, Brigitte, va fi şi ea prezentă, precizează Palatul Elysée. Au fost de asemenea invitaţi la ceremonia solemnă toţi foştii preşedinţi francezi, reprezentaţi ai guvernului, parlamentului şi bineînţeles membri ai comunităţii armeneşti din Franţa şi o serie de oameni de cultură. În total, circa 200 de personalităţi au fost invitate. În fine, marele public este şi el aşteptat la ceremonia care va începe la ora 10 dimineaţa şi va dura circa o oră şi va fi retransmisă în direct pe mai multe canale de televiziune, publice şi private.

Sicriul cântăreţului va fi acoperit cu drapelul francez iar Garda republicană ar urma să intoneze câteva din melodiile celebre ale lui Charles Aznavour. Elogiul funebru i se va aduce de două ori. Mai întâi de către Nicol Paşinian, premierul Armeniei, venit special de la Erevan pentru această ocazie. Al doilea discurs va fi rostit de către Emmanuel Macron. Un preşedinte francez care va mai avea ocazia, săptămâna viitoare în Armenia, unde are loc somme-ul francofoniei, să-l mai omagieze o dată pe cel mai cunoscut cântăreţ francez peste hotare.

Sâmbătă, Charles Aznavour va fi înmormântat în periferia Parisului doar în prezenţa familiei şi a celor mai apropiaţi prieteni. Artistul va fi înhumat în cavoul familial, alături de părinţii lui şi de unul dintre fii săi, mort la 25 de ani.

Franţa: omagiu naţional adus lui Charles Aznavour