Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Brazilia: Un rasist, misogin şi susţinător al regimului dictatorial – favorit la preşedinţie

brazilieni_fac_coada_la_un_birou_de_vot_rio_de_janeiro_7_octombrie_2018.jpg

Brazilieni fac coada la un birou de vot, Rio de Janeiro, 7 octombrie 2018.
Brazilieni fac coada la un birou de vot, Rio de Janeiro, 7 octombrie 2018.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Sergio Moraes

Astăzi are loc în Brazilia primul tur al alegerilor prezidenţiale. Principalul favorit este candidatul de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro.

Le Monde scrie despre Jair Bolsonaro că este un rasist, misogin şi homofob, susţinător al regimului dictatorial militar. Le Figaro relatează că este total dezinhibat în ceea ce priveşte limbajul folosit, ceea l-ar putea pune în încurcătură chiar şi pe preşedintele american Donald Trump.

Brazilia este una dintre cele mai violente ţări de pe planetă, este măcinată de corupţie, de cea mai gravă criză economică din ultimul secol şi de un şomaj extrem de ridicat 13%.

280.000 de poliţişti şi militari au supravegheat acest prim tur de scrutin la care au fost invitaţi să voteze 147 de milioane de oameni. Cozi imense puteau fi văzute duminică în faţa birourilor de vot din Sao Paolo, Rio ori Copacabana.

Exasperaţi de corupţia din rândul elitelor, obosiţi de criza economică, brazilienii vor o revoluţie şi au ieşit la vot în număr mare.

Înainte de deschiderea urnelor, Jair Bolsonaro era favorit cu 40% din intenţiile de vot şi îl devansa pe Fernando Haddad de la Partidul Muncitorilor, de stânga, care era creditat cu 25%.

Alegătorii au votat şi pentru 500 de noi deputaţi dar şi pentru o parte din senatori. Totodată, au desemnat 27 de guvernatori de stat şi peste o mie de deputaţi regionali. Odată cu preşedintele este ales şi vice-preşedintele.

Jair Bolsonaro a plăcut brazilienilor pentru profilul său atipic: provocator şi anti-sistem. Este de fapt produsul acestui sistem pe care el pretinde că îl dispreţuieşte: intrat în politică la sfârşitul anilor 1980, el a fost ales de şapte ori deputat.

Practic, doar 25% din Parlamentul brazilian este înnoit, deputaţii şi senatorii au tot revenit pe posturi în ultimii ani pentru că sunt familii întregi care ocupă aceste fotolii. Spre exemplu, unul dintre fii lui Jair Bolsonaro, Flavio, este unul din candidaţii de la Senat în timp ce un altul, Eduardo este candidat la Camera Deputaţilor.

Absentul scrutinului, încarcerat pentru corupţie, fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva a continuat să bântuie campania electorală. De altfel, la începutul anului anunţa că va candida, chiar înainte să fie încarcerat pentru corupţie. Ulterior, în august, Autoritatea Electorală l-a declarat ineligibil.

Brazilia este ţara în care o persoană este, în medie, asasinată la fiecare 10 minute, astfel că tema violenţelor a fost omniprezentă în campania electorală. La ora actuală, 33% din crimele săvârșite la nivel mondial se petrec în Brazilia. 400 de oameni cad în fiecare zi victime a diverselor forme de crimă, scria recent The Guardian.

În timpul campaniei prezidenţiale, chiar Jair Bolsonaro a fost înjunghiat în abdomen, în timpul unei întâlniri electorale.

Partidele tradiţionale au răspuns că vor investí în dispozitivele de securitate, că pledează pentru o mai bună coordonare între poliţiile federale şi regionale, militari şi civili.  

În schimb,  Jair Bolsonaro s-a distins printr-o demonstraţie de forţă – el vrea să lărgească dreptul de port-armă  şi vrea aministierea crimelor comise de poliţişti. O politică aplaudată de o mare parte a locuitorilor de la periferia marilor oraşe.

O altă tema de discuţie a fost economia – Brazilia are o datorie publică estimată la aproape 90% din produsul intern brut iar aici Jair Bolsonaro a militat pentru privatizarea marilor societaţi de stat.

Jair Bolsonaro este susţinut de un grup de generali în rezervă care au criticat guvernările dintre 2003 şi 2016 şi au susţinut public intervenţia militară în cazul în care corupţia continuă. În vârstă de 63 de ani, Balsonaro a fost dat în judecată pentru discriminare şi incitare la viol ca urmare a declaraţiilor rasiste, sexiste şi homofobe. Se consideră versiunea braziliană a preşedintelui american Donald Trump şi a considerat drept „fake news” acuzaţiile ce i-au fost aduse.

De cealaltă parte, rivalul său, Fernando Haddad, în vârstă de 55 de ani, s-a prezentat ca moderat şi conservator.

Duelul final este prevăzut pentru 28 octombrie.