Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: O jurnalistă de investigaţie a fost asasinată

viktoria_marinova_fosta_jurnalista_la_televiziunea_bulgara_tvn_a_fost_asasinata._Organizatia_reporteri_fara_frontiere_cere_autoritatilor_locale_sa_ofere_colegilor_sai_protectie.png

Viktoria Marinova, fosta jurnalista la televiziunea bulgara TVN, a fost asasinata. Organizatia Reporteri fara Frontiere cere autoritatilor locale sa ofere colegilor sai protectie.
Viktoria Marinova, fosta jurnalista la televiziunea bulgara TVN, a fost asasinata. Organizatia Reporteri fara Frontiere cere autoritatilor locale sa ofere colegilor sai protectie.
Sursa imaginii: 
Viktoria Marinova/Youtube/RSF

Viktoria Marinova avea 30 de ani şi era directoarea unei televiziuni de stiri. Ea ancheta afaceri de corupţie. Corpul ei a fost descoperit de poliţie la Ruse, într-un parc din oraş.

Procurorul regional a anunţat că ancheta ia în calcul toate pistele posibile, viaţa sa privată cât şi pe cea profesională.

Femeia a fost lovită puternic în cap şi sugrumată. Telefonul mobil, cheile de la maşină, ochelarii şi o parte din hainele ei au disparut, a precizat procurorul.

Mai multe surse din poliţie au indicat pentru France Presse că este posibil ca această crimă să aibă directă legătură cu profesia tinerei jurnaliste.

Viktoria Marinova era directoarea unui canal local de ştiri – TVN la care prezenta actualităţile. În ultimul reportaj vorbea despre ancheta jurnaliştilor de investigaţie de la site-ul Bivol asupra unei fraude de proporţii cu fonduri europene. După publicarea acestui subiect, în urmă cu trei săptămâni, Reporteri fără Frontiere îşi exprima îngrijorarea faţă de jurnaliştii de investigaţie de la Bivol deoarece au fost ameninţaţi. Organizaţia ce apără libertatea presei a cerut să le fie asigurată protecţia acestor jurnalişti.

Doi jurnalişti ce anchetau această afacere au fost reţinuţi în septembrie în Bulgaria.

Acum, Reporteri fără Frontiere cere autorităţilor locale să facă toate demersurile pentru a identifica autorii crimei. Totodată, jurnaliştii care au lucrat la această anchetă sensibilă, să beneficieze de protecţia poliţiei.

Unul dintre cofondatorii Bivol a declarat că asasinarea jurnalistei vine la doar câteva zile după ce a fost difuzat acest reportaj sensibil. El a salutat curajul fostei jurnaliste de a vorbi despre această fraudă cu fonduri europene, într-un reportaj de televiziune.

Viktoria Marinova este al treilea jurnalist şi a doua femeie jurnalist asasinată într-un stat al Uniunii Europene în mai puţin de un an. Într-un raport publicat în iulie 2018 se arată că jurnaliştii de investigaţie bulgari sunt supuşi frecvent presiunilor de tot felul: agresiuni fizice, tentative de omor ori incendierea autoturismelor personale.

În clasamentul mondial al libertăţii presei, Bulgaria deţine cel mai prost scor din spaţiul european şi se află pe poziţia 111 din 180 de state ce fac obiectul acestui clasament.