Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Meng Hongwei a demisionat din funcţia de preşedinte al Interpol

fostul_director_interpol_chinezul_meng_hongwei_in_iulie_2017_in_timpul_unui_congres_international_la_singapore.jpg

Fostul director Interpol, chinezul Meng Hongwei, în iulie 2017, în timpul unui congres international la Singapore.
Fostul director Interpol, chinezul Meng Hongwei, în iulie 2017, în timpul unui congres international la Singapore.
Sursa imaginii: 
ROSLAN RAHMAN / AFP

Interpol susţine că a primit demisia preşedintelui său, chinezul Meng Hongwei, dispărut de la fínele lui septembrie. Potrivit autorităţilor chineze, bărbatul face obiectul unei anchete pentru încălcarea legii.

Meng Hongwei va fi înlocuit cu titlu interimar de către sud-coreeanul Kim Jong-yang.

Un nou preşedinte va fi desemnat cu ocazia întrunirii Adunării Generale Interpol ce va avea loc la Dubai, la finele lui noiembrie.

Oficiul chinez pentru luptă împotriva corupţiei a anunţat duminică seara că Meng Hongwei este anchetat pentru încălcarea legii.

O anchetă pentru dispariţia lui Meng Hongwei a fost deschisă de Franţa. Familia fostului preşedinte Interpol nu mai ştia nimic de el din momentul plecării în China, la finele lui septembrie.

Până duminică seară, autorităţile chineze nu au reacţionat în acest caz iar în presa chineză s-a scris mai deloc despre dispariţia misterioasă a şefului Interpol. Cotidianul South China Morning Post relata citând surse anonime, că oficialul a fost reţinut la scurt timp după ce aterizat în China.

Duminică seară, la doar câteva ore după ce soţia lui Meng Hongwei declarase în faţa presei, la Lyon, că este possíbil ca bărbatul ei să fie în pericol, Oficiul chinez de luptă împotriva corupţiei a anunţat că Meng Hongwei face obiectul unei anchete pentru încălcarea legii.

Nu este deloc clară soarta şefului organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie, cu sediul la Lyon. În continuare nu se ştie clar unde se află bărbatul în vârstă de 64 de ani.

În China, nu rar se întâmplă ca înalţi demnitari să dispară: fie sunt deţinuţi în secret timp de mai multe săptămâni, ori luni…până când Beijing va anunţa oficial că a deschis o anchetă, cel mai des pentru corupţie.

Dar această ultimă dispariţie a atras atenţia internaţională, dată fiind vizibilitatea postului ocupat până recent de Meng Hongwei.

Ultima ipoteză plauzibilă: Meng Hongwei este şi vice-ministru în cadrul Ministerului Securităţii Publice şi este una din ultimele victime ale campaniei anti-corupţie lansate de preşedintele chinez, Xi Jinping, odată cu venirea la putere, în 2012. Campania a fost calea de a înlătura de la putere înalţi responsabili ai Partidului Comunist, rivali ai « împăratului roşu ».

Rămâne de aflat de ce Meng Hongwei a căzut în dizgraţiile preşedintelui Chinei, la mai puţin de doi ani după ce a fost primul chinez numit în fruntea Interpol.

Meng Hongwei a obţinut postul de vice-ministru în 2004, într-o perioadă în care ministerul era condus de Zhou Yongkang, condamnat în 2015 la închisoare pe viaţă pentru corupţie.

Nominalizarea lui Meng Hongwei la preşedinţia Interpol a atras îngrijorarea ong-urilor pentru apărarea drepturilor omului. Aceste organisme se îngrijorau ca nu cumva preşedintele Interpol să abuzeze de funcţia sa pentru a repatria disidenţi.

Specialiştii susţin că este posibil ca Meng Hongwei să fi fost astfel pedepsit pentru că nu a remis Chinei inamicii politici ai preşedintelui Xi Jinping.

Un exemplu este miliardarul Guo Wengui, unul dintre oamenii cei mai căutaţi de China.  Exilat în New York, fostul om de afaceri este acuzat de Beijing de deturnare de fonduri. El conduce un adevărat război împotriva regimului pe reţelele de socializare.

Actriţa Fan Bingbing este un adevărat star în China. Timp de trei luni ea nu a mai dat niciun semn de viaţă. Săptămâna trecută ea a reapărut declarându-şi simpatia faţă de Partidul Comunist. Acuzată de fraudă fiscală, ea a fost condamnată să achite 100 de milioane de euro, impozite, penalităţi şi amenzi.

Meng Hongwei fusese ales în funcţia de preşedinte al Interpol pentru patru ani, până în 2020.