Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: Jair Bolsonaro câştigător la primul tur al prezidenţialelor

candidatul_la_prezidentiale_jair_bolsonaro_rio_de_janeiro_brazilia_7_octombrie.jpg

Candidatul la prezidentiale Jair Bolsonaro, Rio de Janeiro, Brazilia, 7 octombrie.
Candidatul la prezidentiale Jair Bolsonaro, Rio de Janeiro, Brazilia, 7 octombrie.
Image source: 
REUTERS/Pilar Olivares TPX IMAGES OF THE DAY

Misogin, rasist şi un nostalgic al dictaturii militare - Jair Bolsonaro a obţinut ieri 46% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, profitând de criza economică şi politică din Brazilia. Tara se confruntă cu cea mai gravă criză economică din acest secol. În turul doi, îl va înfrunta pe Fernando Haddad, candidat de stânga.

Candidatul de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro şi micuţa sa formaţiune au reuşit să impresioneze electoratul brazilian obţinând 46% din voturile exprimate. Adică, peste 49 de milioane de oameni l-au votat. El a obţinut un scor mai bun decât indica ultimul sondaj realizat înainte de scrutin.

Rivalul său, Fernando Haddad de la Partidul Muncitorilor, de stânga, a obţinut, 29% din voturi. A fost votat de peste 31 de milioane de oameni. El este fostul primar de Sao Paolo şi a fost desemnat să candideze de abia în urmă cu trei săptămâni de către fostul preşedinte Lula da Silva, în prezent încarcerat pentru corupţie.

Câştigătorul nu a apărut în public ori în faţa presei, aşa cum se aştepta. El a reacţionat pe Facebook – în faţa unei camere video anunţând că va «uni poporul» şi că «uniţi, brazilienii vor deveni o mare naţiune». Alături de el se afla soţia sa, Michelle, care traducea în limbajul surzilor.

Jairo Bolsonaro se aştepta să câştige din primul tur. Pentru al doilea scrutin, este sigur că va ieşi victorios şi adaugă: “există două căi: cea a prosperităţii, a libertăţii, a familiei şi a lui Dumnezeu sau… cea a Venezuelei».

S-a angajat să formeze un guvern din 15 miniştri, unul în format redus, să reducă impozitele pe salarii şi să privatizeze ori să închidă unele societăţi de stat. Numeroşi brazilieni nu cred însă că va respecta idealurile democratice.

Candidat al Partidului Social-Liberal, un nostalgic declarat al dictaturii militare din 1964-1985, Bolsonaro susţine că nu îşi va schimba linia politică în săptămânile următoare. După vot, susţinătorii lui s-au adunat în faţa reşedinţei sale, situate într-unul din cartierele şic din Rio de Janeiro.

Un tânăr spune că l-a ales pentru că "vorbeşte limba poporului".

Un electrician în vârstă de 43 de ani spune că l-a ales pentru că reprezintă singuranţă, onestitate, o familie – cele mai importante trei lucruri în prezent pentru Brazilia. Bărbatul susţine că l-a votat pe Lula da Silva în 2002 şi 2006.

Să nu uităm că Brazilia este ţara în care o persoană este, în medie, asasinată la fiecare 10 minute, astfel că tema violenţelor a fost omniprezentă în campania electorală. La ora actuală, 33% din crimele săvârșite la nivel mondial se petrec în Brazilia.

Pentru Fernando Haddad al doilea tur reprezintă o oportunitate inestimabilă şi a cerut tuturor forţelor democratice din Brazilia să se unească. El a mulţumit familiei şi fostului preşedinte al Braziliei, Lula da Silva.

Câmpul de stânga mizează pe calmul lui Fernando Haddad în faţa agresivităţii şi a derapajelor lui Jair Bolsonaro. Fostul ministru din perioada Lula, políticos şi conservator, Haddad speră să câştige în continuare voturi în timpul rămas până la cel de-al doilea tur.

Jair Bolsonaro a evitat să mai apară în public după ce a fost atacat cu un cuţit şi înjunghiat, pe 6 septembrie, cu ocazia unui meeting electoral.

Tot duminică, Eduardo Bolsonaro, fiul candidatului de extremă dreapta, a devenit deputatul federal cel mai votat din istoria Braziliei iar celălalt fiu, Flavio, a fost ales senator din partea statului Rio de Janeiro.