Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Zi de proteste soldate cu răniţi

manifestatie_la_paris_impotriva_reformelor_guvernamentale_9_octombrie_2018.jpg

Manifestatie la Paris împotriva reformelor guvernamentale, 9 octombrie 2018.
Manifestatie la Paris împotriva reformelor guvernamentale, 9 octombrie 2018.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Grenade cu gaz lacrimogen au fost trase în Paris, în mijlocul a câtorva mii de oameni adunaţi pentru a contesta reformele preşedintelui Emmanuel Macron. Oamenii strigau sloganuri anti-poliţie în momentul în care au fost lansate grenadele. Mai multe persoane au fost rănite.

În Paris, de frica violenţelor, proprietarii magazinelor aflate pe traseul urmat de manifestanţi şi-au luat măsuri de precauţie şi s-au baricadat. Ei au acoperit vitrinele magazinelor cu panouri groase din lemn.

Pensionari, funcţionari, sindicalişti s-au reunit la Paris dar şi în întreaga Franţă pentru a denunţa politica socială a executivului. Manifestanţii au pornit în Paris de la Gara Montparnasse iar în fruntea cortegiului liderii sindicali purtau o pancarta pe care se putea citi “mobilizaţi pentru un acces liber la educaţie, muncă, servicii publice, pensii”.

Sindicaliştii cer executivului să deschidă calea negocierilor.

Pensionari, profesori, infirmiere şi angajaţi ai unor supermarcheturi s-au aflat în stradă în marile oraşe – Lyon, Marsilia, Nantes, Rennes.

O doamnă prezentă la protestul din Paris spune că şi până acum salariaţii s-au bătut pentru drepturile lor şi acuză guvernanţii că încearcă să le reducă drepturile. Ea susţine că a venit în stradă pentru a asigura viitorul copiilor săi dar şi pentru a susţine pensionarii.

Medici şi personal medical au protestat în faţa spitalelor nemulţumiţi de lipsa de personal – în prezent Franţa se confruntă cu o criză acuta de personal în unităţile medicale iar unele spitale au fost închise în ultimul an.

Primii care au protestat au fost studenţii. În Paris ei au blocat timp de mai multe ore spaţiul universitar Tolbiac, al Universităţii Sorbonne, loc emblematic pentru mobilizări împotriva reformei universitare. Căile de acces în facultăţi au fost blocate cu scaune şi mese. Cursurile au fost anulate. Greviştii s-au justificat spunând că Sorbonne destituie prea uşor personalul.

O studentă a fost rănită în timpul blocajului şi a fost evacută de pompieri. Ea a primit îngrijiri medicale şi nu a necesitat spitalizarea. Unii studenţi s-au opus protestului iar din acest motiv a izbucnit o încăierare. Potrivit universităţii, blocajul a luat sfârşit tocmai datorită studenţilor care au cerut oprirea acestui blocaj.

În total, studenţii din alte câteva zeci de universităţi din Franţa au protestat.

Portul din Rouen a fost blocat de 200 de angajaţi, la fel şi câteva şosele care fac legătura cu portul. Salariaţii spun că vor să îşi apere statutul profesional.

Traficul feroviar s-a desfăşurat normal.

Si personalul din unităţi de învăţământ şi cantine şcolare a fost în grevă iar copiii au rămas acasă.