Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadoarea Statelor Unite la ONU a demisionat

nikki_haley_in_timpul_unei_conferinte_de_presa_la_new_york_la_sediul_onu_24_septembrie_2018.jpg

Nikki Haley în timpul unei conferinte de presa la New York, la sediul ONU, 24 septembrie 2018.
Nikki Haley în timpul unei conferinte de presa la New York, la sediul ONU, 24 septembrie 2018.
Sursa imaginii: 
© Stephen Keith, AFP

Nikki Haley a fost numită de preşedintele Donald Trump în funcţie în ianuarie 2017.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a confirmat demisia lui Nikki Haley, ambasadoare a Statelor Unite în cadrul Oragnizaţiei Naţiunilor Unite, până la finele anului. În următoarele săptămâni va fi anunţată persoana ce o va înlocui.

A fost o onoare pentru mine, a reacţionat Nikki Haley din Biroul Oval al Casei Albe, unde s-a întâlnit cu Donald Trump , în faţa jurnaliştilor.

Ea susţine că nu va candida la alegerile prezidenţiale din 2020 dar că îl va susţine pe Donald Trump să fie reales.

Donald Trump a explicat că Nikki Haley şi-a exprimat dorinţa în urmă cu şase luni de a lua o pauză şi a adăugat că împreună au rezolvat multe problema.

Fosta guvernatoare pentru Carolina de Sud, Nikki Haley a fost prima femeie numită în administraţia Trump, la doar 4 zile după ce şeful Casei Albe şi-a preluat mandatul. Ea s-a remarcat prin linia dură contra Coreei de Nord şi Iran, cele două dosare principale de politică externă.

Ea a avut o puternică poziţie pro-israeliană în faţa Naţiunilor Unite şi s-a implicat în special pentru transferul ambasadei americane la Ierusalim, fără să obţină însă susţinerea în cadrul ONU. Si tot ea a supervizat ieşirea Statelor Unite din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în iunie 2018.

O imagine puternică a trecerii sale în ONU va rămâne momentul în care a decis să plece din Consiliul de Securitate în clipa în care ambasadorul palestinian, Riyad Mansour, lua cuvântul pentru a cere un ajutor internaţional pentru poporul său, pe 15 mai 2018. Statele Unite au blocat de mai multe ori rezoluţiile care condamnau política israeliană vis-a-vis de teritoriile palestiniene.

La începutul lunii septembrie, ea scria într-un editorial publicat în Washington Post "nu este de acord cu preşedintele Donald Trump chiar pe toate subiectele".

În februarie 2016, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, ea declara că miliardarul Trump întrupa tot ceea ce un guvernator nu dorea de la un preşedinte.