
Special Paris
La Erevan, Francofonia se pregăteşte să treacă în mâinile unei reprezentante a Africii
img_20181010_134156.jpg

Tema acestui al 17-lea sommet al Francofoniei găzduit de Erevan este, în traducere liberă, “Să trăim împreună în solidaritate, să împărtăşim valorile umaniste şi să respectăm diversitatea. Sursă de pace şi prosperitate pentru spaţiul francofon”. Sub această titulatura se ascund în fapt valorile universale promovate de Francofonie şi anume pacea, solidaritatea şi dezvoltarea.
Ceremonia solemnă de deschidere a avut loc în această dimineaţă. Au sosit la centrul de conferinţe toate delegaţiile oficiale şi a urmat fotografia de familie. De la Bucureşti a venit Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, iar de la Paris este sosit preşedintele Emmanuel Macron. Cuvântul inaugural l-a avut Armen Sarkissian, preşedintele Armeniei şi în această calitate, şeful de drept al acestui sommet. Au urmat apoi o serie de alte discursuri ale celor prezenţi.
In cursul după-amiezii are loc prima sesiune de lucrări iar astăzi seară, în piaţa Republicii din Erevan se va derula concertul de gală. Un concert a cărui temă s-a schimbat, urmând să fie în fapt un concert omagial în memoria lui Charles Aznavour, cântăreţ franco-armean decedat acum zece zile la vârsta de 94 de ani şi de-a dreptul venerat aici, nu doar la Erevan ci şi în restul Armeniei.
Momentul cel mai delicat al somet-ului va fi vineri când este programată alegerea noului secretar general al Francofoniei
Alegerea prin consens este regula - Francofonia fiind dealtfel singura instituţie internaţională care funcţionează astfel. Regula ce-ar putea să fie însă călcată în picioare pentru prima dată. Cu alte cuvinte, s-ar putea să asistăm la un vot în toată regula. De vină este actuala secretară generală, canadiana Michaëlle Jean. Ea doreşte să obţină un al doilea mandat în ciuda unui bilanţ până acum destul de contrastat şi marcat de polemici legate de cheltuielile efectuate de Michael Jean şi familia ei pe banii Francofoniei. Secretara generală a pierdut sprijinul inclusiv al ţării sale, Canada şi a regiunii Québec. Ambele s-au raliat, ca mai toate statele africane dar şi precum preşedintele francez Emmanuel Macron, celeilalte candidaturi, cea a rwandezei Louise Mushikiwabo, actual ministru de externe al ţării sale. Candidata africană este sigură că va deveni vineri secretară generală a Francofoniei dar pentru moment, în ciuda evidenţei, Michaëlle Jean se menţine şi ea în cursă.
Cine este viitoarea nouă secretară generală a Francofoniei?
Louise Mushikiwabo, actual ministru de externe al Rwandei, este cea care va prelua preşedinţia instituţiei francofone. Seful ei, preşedintele rwandez Paul Kagamé, prezent aici la Erevan, ar putea ţine discursul său în limba franceză, ceea ce ar fi o premieră.
Mushikiwabo a făcut o intensă campanie în ultimele patru luni pentru a se face cunoscută şi a se impune. A vizitat numeroase state, evident africane dar nu numai – a fost inclusiv şi în România pentru a obţine sprijinul Bucureştiului.
Louise Mushikiwabo, actual ministru de externe al Rwandei (Foto: panoractu.com)
Trebuie spus că această candidată, apropiată preşedintelui Kagamé şi ministru din 2009 încoace, a provocat multă agitaţie printre asociaţiile de apărare a drepturilor omului. Ele reproşează Rwandei că nu este tocmai un model de democraţie, ba din contră, presa de acolo este hărţuită şi pusă sub înaltă supraveghere. “Rwanda dispune de unul dintre cele mai represive sisteme contra presei” spune asociaţia Reporteri fără frontiere. In plus, în urma genocidului rwandez din 1994, ţara a decis să înlocuiască franceza cu engleza ca limbă de predare în 2008, şi-a tensionat relaţia cu Franţa – acuzată că i-a ajutat pe genocidari – s-a anglicizat şi în cele din urmă a aderat la Commonwealth rămânând totodată şi în Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Astăzi însă, mai puţin de 6% dintre rwandezi vorbesc limba franceză care rămâne totuşi una din cele trei limbi oficiale ale ţării.
Observatorii se întreabă şi de ce Emmanuel Macron s-a raliat foarte repede acestei candidaturi controversate. Nici măcar apelul lansat preşedintelui sub forma unei scrisori deschise publicate acum o săptămână de 4 foşti miniştri francezi ai Cooperării nu a reuşit să schimbe opinia liderului de la Paris. Reamintim că Franţa este principalul contribuitor la OIF.