Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: “Franceza este o limbă de combatere a obscurantismului”

Presedintele francez Emmanuel Macron, în deschiderea sommet-ului Francofoniei de la Erevan, Armenia, 11 octombrie 2018

La Erevan, capitala Armeniei, s-a deschis al 17-lea sommet al Francofoniei. Sunt la faţa locului preşedinţi, premieri sau reprezentanţi ai statelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Franţa este reprezentată de Emmanuel Macron. Preşedintele francez a venit la Erevan împreună cu soţia sa, Brigitte, şi în fruntea unei delegaţii importante de miniştri dar şi de oameni de cultură sau sportivi din Franţa, de origine armenească. Discursul de deschidere a sommet-ului a fost rostit de premierul ţării gazdă, Nikol Paşinian. A venit apoi şi rândul altor lideri să vorbească. Detalii de la faţa locului:

Discursul inaugural a fost rostit de premierul armean Nikol Paşinian în limba franceză. Emoţionat, liderul de la Erevan i-a adus un omagiu recent răposatului Charles Aznavour, un cântăreţ franco-armean «care a făcut ca legătura dintre Franţa şi Armenia să fie veşnică, un artist care a ajutat la promovarea Armeniei în lume» a mai punctat Paşinian.

După scurta intervenţie a preşedintelui senatului din Madagascar – precedenta gazdă a sommet-ului Francofoniei - a venit rândul lui Emmanuel Macron să se pronunţe de la tribuna reuniunii de la Erevan. Macron s-a evidenţiat printr-un discurs de 40 de minute. Pentru început, el a adus un omagiu comunităţii armeneşti din Franţa – peste 500.000 de membri – dar şi lui Charles Aznavour. Apoi, Macron a reaminit că «franceza este o limbă de luptă, de combatere a obscurantismului”. Liderul de la Paris a pledat apoi pentru organizarea unui prim congres al scriitorilor francezi şi de limbă franceză. In acest context, Emmanuel Macron l-a reamintit din nou, printre alţii, pe Eugen Ionesco, aşa cum a făcut-o şi la Invalizi cu ocazia omagiului adus lui Charles Aznavour.

Nu în ultimul rând, Macron i-a mulţumit şi a felicitat-o pe Michaëlle Jean, actuala secretară generală a Francofoniei. O feministà canadiancă pe care preşedintele francez nu o va sprijini însà pentru un al doilea mandat în fruntea OIF.

Un omagiu i-a adus lui Michaëlle Jean şi Justin Trudeau. Premierul canadian a descris-o pe secretara generală drept «o prietenă» dar nici el nu o va sprijini pe conaţionala sa, preferând candidata africană, ministrul rwandez de externe. Louise Mushikiwabo este asigurată astfel că mâine va fi aleasă în noul post. Rămâne de văzut dacă prin consens, cum este obiceiul la Francofonie, sau printr-un vot formal în cazul în care Michaëlle Jean îşi menţine candidatura până la capăt.