Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O antreprenoare din România, la sommet-ul Francofoniei de la Erevan

img-20181012-wa0000.jpg

Monica Jiman la tribuna sommet-ului Francofoniei de la Erevan, 11 octombrie 2018
Monica Jiman la tribuna sommet-ului Francofoniei de la Erevan, 11 octombrie 2018
Image source: 
Aura Grosu

La sommet-ul Francofoniei care se derulează până vineri după-amiază la Erevan, în Armenia, au intervenit şi o serie de români. Printre ei s-a numărat şi Monica Jiman, CEO Pentalog Software Factory. In capitala Armeniei, ea a venit însă în calitate de preşedintă a reţelei francofone pentru antreprenoriatul feminin. Detalii despre ce a făcut la Erevan aflaţi în interviul care urmează realizat de colegul nostru Vasile Damian:

Monica Jiman: Am venit în calitate de președinte al Rețelei francofone pentru antreprenoriatul feminin. Am început marți cu o conferință și cu ateliere de lucru în ceea ce privește evoluția rețelei. Miercuri am intervenit în cadrul Forumului numeric, la fel, cu prezentarea rețelei francofone, a modului în care femeile pot contribui în ceea ce privește creșterea economică și prezența femeilor în sectorul digital.

Reporter: Cum evoluează această rețea? Am făcut un interviu acum câteva luni, la Paris, când s-a lansat oficial. Sunteți mulțumită de cum evoluează? S-ar putea face mai mult și în ce sens?

Monica JimanEu sunt, în general, o persoană mai ambițioasă. Întotdeauna văd pasul următor. Întotdeauna se poate face mai bine. Asta este sigur. În momentul de față, față de momentul în care noi am discutat, am făcut câțiva pași importanți. A fost lansată platforma numerică. În prezent avem peste 800 de utilizatori care sunt înscriși pe platformă. Pasul pe care îl avem de făcut în continuare este acela de a începe integrarea membrilor parteneri în cadrul rețelei. Există un interes extrem de ridicat din partea multor rețele care au o prezență locală, din partea instituțiilor de învățământ, a incubatoarelor, a centrelor de formare de a deveni membri plini ai rețelei. Este unul dintre punctele pe care le-am abordat în întâlnirea de lucru pe care am avut-o marți. Un alt punct important de evoluție este cel de creare a rețelelor regionale. Deocamdată a fost un birou la nivel mondial. În momentul de față am decis ca acestea să fie declinate la nivel regional pentru  a permite o penetrare mult mai rapidă și mai coerentă a rețelei în statele membre, pentru a permite răspunsuri mult mai adaptate la nevoile locale ale femeilor antreprenor. Aceste rețele locale vor contribui la acest lucru.

Reporter: Să luăm cazul concret al României. Cum se dezvoltă acolo? Există un interes?

Monica JimanLa nivelul României rețeaua este în principal cunoscută la nivelul membrilor din Camera de Comerț și Industrie Franco-Română. Discutăm de francofonie și atunci există un interes ridicat din această perspectivă. 

Reporter: Și natural.

Monica JimanȘi natural. Probabil că limba franceză, atunci când nu o cunoaștem provoacă o anumită teamă. În schimb, la nivelul rețelei, comunicarea nu este obligatoriu să fie făcută doar în limba franceză. Foarte multe dintre membrele înscrise pe rețea sunt vorbitoare de limbă engleză. Niciodată nu am considerat franceza ca un element reductor sau o barieră în ceea ce privește comunicarea. Rețeaua a mai fost promovată și la nivelul altor rețele ale femeilor antreprenor din România. Însă, în perioada următoare, vrem să creștem mult mai mult vizibilitatea acestei rețele și să avem campanii de marketing digital care să ne permită să vulgarizăm prezența rețelei, existența acesteia și avantajele pe care utilizatorii le vor avea devenind membri ai rețelei.

 
Ascultați interviul cu Monica Jiman, realizat în marginea sommet-ului Francofoniei de la Erevan