Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francofonie: Interviu exclusiv cu preşedintele Emmanuel Macron

macron.png

Presedintele francez Emmanuel Macron, la microfonul RFI si France 24 dupà sommet-ul Francofoniei de la Erevan, 12 octombrie 2018
Presedintele francez Emmanuel Macron, la microfonul RFI si France 24 dupà sommet-ul Francofoniei de la Erevan, 12 octombrie 2018
Sursa imaginii: 
RFI

In urma sommet-ului Francofoniei de la Erevan, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acordat un interviu exclusiv la RFI şi France 24. In cursul întrevederii, liderul francez a făcut bilanţul reuniunii din capitala Armeniei şi a evocat desemnarea lui Louise Mushikiwabo ca nouă secretară generală OIF.

Emmanuel Macron este convins că dacă Francofonia nu este condusă de un reprezentant al Africii, continent pe care în 2050 se vor afla 85% dintre francofoni, atunci ea nu-şi mai are rostul. “Cred că epicentrul actual al Francofoniei este Africa” spune preşedintele francez în interviul exclusiv acordat posturilor RFI şi France 24.

Rwanda, ţară la graniţa Africii francofone şi anglofone, reprezintă şi un model de societate multiculturală şi plurilingvă, inevitabil pe placul liderului de la Paris.

“Când vedem că Rwanda, o ţară care întorsese spatele francofoniei, revine cu un ministru francofon – vă reamintesc că franceza este o limbă vorbită de jumătate din populaţia ţării – şi îşi asumă responsabilităţile, acest lucru aruncă o lumină pe limba franceză şi pe valorile pe care le vehiculează” mai afirmă Emmanuel Macron.

Apoi, pentru tânărul preşedinte al Franţei, a promova pe cineva care nu poate fi bănuit de simpatii pro-franceze cum este Mushikiwabo, e o modalitate de a rupe cu trecutul, cu o anumită politică franceză în fostele colonii sau state francofone din Africa.

Nu în ultimul rând, întinzând mâna liderilor de la Kigali, Parisul speră să pună capăt astfel unor relaţii complicate cu Rwanda în ultimul sfert de secol. Acuzată că a jucat un rol politic în genocidul din 1994 contra etniei tutsi dar şi contra unor hutu moderaţi, Franţa a fost marginalizată într-atât încât azi nu există ambasador francez la Kigali. Anumiţi comentatori francezi dar şi o serie de foşti miniştri francezi însărcinaţi cu francofonia critică acest “cadou al iertării” care este sprijinul în favoarea lui Louise Mushikiwabo, cadou făcut de Macron preşedintelui rwandez Paul Kagamé.

Critici cărora liderul de la Paris le-a răspuns pe undele RFI şi France 24. «Cred că printr-o exigenţă din partea tuturor, printr-o presiune venită de la ceilalţi, se pot obţine rezultate. Imaginea pe care o arată astăzi Rwanda este cea a unei schimbări, a unei transformări, de exemplu în domeniul parităţii, a egalităţii femei-bărbaţi. Pe plan politic se schiţează o tranziţie politică şi cred că această numire, obligă într-un fel ţara să evolueze”.

Mizele economice şi geopolitice au avut probabil câştig de cauză. Rwanda de azi, cu o economie în plină expansiune şi vârf de lance în domeniul inovaţiilor, ar putea deveni repede o importantă putere regională, în zona Marilor lacuri. Un actor pe care Franţa are deci tot interesul să-l promoveze cu riscul de a nu-şi face numai prieteni în família Francofoniei, estimează mai mulţi analişti.