Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Cîmpeanu, preşedinte AUF: România merită să aibă un reprezentant în staff-ul OIF

Sorin Cîmpeanu, presedintele AUF

La sommet-ul Francofoniei de la Erevan au participat şi reprezentanţii AUF – Agenţia universitară a Francofoniei. Preşedintele acestei importante instituţii – care regrupează 1000 de universităţi din 111 ţări – este un român, fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Ales în 2017 în fruntea AUF, el va prezida această agenţie până în 2021. La microfonul lui Vasile Damian, Sorin Cîmpeanu face pentru început un bilanţ al sommet-ului de la Erevan, amintind intrarea în Organizaţie a 4 noi membri – Irlanda, Gambia, Malta şi statul american Louisiana.

Sorin Cîmpeanu insistă mai întâi asupra intrării în OIF – pe post de observator – a statului american Louisiana. « Apartenenţa unui stat american la Francofonie este un mesaj relevant » spune preşedintele AUF.

In privinţa noii secretare generale OIF, « România are un potenţial de colaborare extrem de bun întrucât întreţine relaţii strânse, şi nu de acum, cu noua secretară generală. Imi place să cred că în cadrul OIF, România va avea locul pe care-l merită fiind a doua ţară francofonă din Europa ca mărime. Cred că România merită să aibă un reprezentant din MAE în stafful OIF ».

In continuarea interviului acordat RFI, Sorin Cîmpeanu spune că « au fost mesaje relevante şi în perspectiva candidaturii României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de securitate ONU. Este a 5-a oară că România candidează. In primele 4 dăţi a fost cu succes; facem tot ce e cu putinţă ca şi această a 5-a să fie un succes iar în acest sens, fiind atâtea state care votează la ONU – 193 – mare parte, aproape jumătate, sunt în OIF. Pe baza unei solidarităţi în sânul acesteia, îmi place să cred că putem miza pe aceste state în momentul în care anul viitor la New York se va vota pentru candidatura României la un loc în CS ONU ».

« Ca preşedinte al Agenţiei universitare francofone, consider acest lucru ca pe un semn de recunoaştere a calităţii învăţământului din România. Sunt în AUF o mie de universităţi reprezentate din 111 ţări » conchide Sorin Cîmpeanu.

 
Sorin Cîmpeanu, preşedinte AUF: România merită să aibă un reprezentant în stafful OIF