Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jamal Khashoggi: Paris, Berlin şi Londra cer o anchetă credibilă

bursa_de_la_riyadh_a_scazut_cu_7_imediat_dupa_deschiderea_sa_duminica_anuland_tot_castigul_pe_acest_an._responsabili_de_prim_rang_sunt_banuiti_ca_ar_fi_implicati_in_disparitia_jurnalistului_jamal_khashoggi.jpg

Bursa de la Riyadh a scazut cu 7% imediat dupa deschiderea sa, duminica, anulând tot câstigul pe acest an. Responsabili de prim rang sunt banuiti ca ar fi implicati în disparitia jurnalistului Jamal Khashoggi.
Bursa de la Riyadh a scazut cu 7% imediat dupa deschiderea sa, duminica, anulând tot câstigul pe acest an. Responsabili de prim rang sunt banuiti ca ar fi implicati în disparitia jurnalistului Jamal Khashoggi.
Sursa imaginii: 
FAYEZ NURELDINE / AFP

Paris, Londra şi Berlin au publicat duminică o declaraţie comună adresată autorităţilor saudite. Ele cer o anchetă credibilă pentru a se face lumină în cazul dispariţiei, survenite pe 2 octombrie, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

"A apăra libertatea de expresie şi o presă liberă, a asigura protecţia jurnaliştilor" sunt priorităţi esenţiale pentru Germania, Regatul Unit şi Franţa, declară într-un comunicat comun miniştrii de Externe ai celor trei ţări: Heiko Mass, Jeremy Hunt şi Jean-Yves le Drian. Cei trei responsabili cer identificarea responsabililor şi pedepsirea lor.

Tensiunea creşte între Statele Unite şi Arabia Saudită în urma dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, colaborator al Washington Post.

Duminică, Riyadh a promis represalii dacă Statele Unite vor aplica sancţiunile promise de preşedintele Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a ameninţat Riyadhul că va fi aspru pedepsit dacă se va dovedi că este vinovat de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Editorialistul, critic la adresa puterii saudite, Jamal Khashoggi trăia în exil din 2017, în Statele Unite. El nu a mai dat niciun semn de viaţă de pe 2 octombrie când a intrat în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pentru a efectua demersuri administrative dar nu a mai ieşit. Responsabili turci au afirmat că jurnalistul a fost asasinat de agenţi secreţi ai Arabiei Saudite. Riyadh afirmă că Jamal Khashoggi a părăsit sediul consulatului dar fără să prezinte nicio dovadă.

Dispariţia, urmărită de întreaga planetă, ar putea avea un impact semnificativ asupra reformelor, în special economice, promovate de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed ben Salman, notează France Presse.

Duminică, bursa de la Riyadh a înregistrat iniţial o scădere de peste 7% înainte să se stabilizeze la minus 3,5%.  Este cea mai mare pierdere din ultimii trei ani.

Pentru canalul de televiziune CBS, preşedintele american Donald Trump, mare aliat al Arabiei Saudite, a ridicat tonul şi a afirmat că «dacă Riyadh este responsabil, va fi aspru pedepsit».

Responsabili saudiţi au negat vehement orice implicare în dispariţia jurnalistului. Dacă măsuri sunt aplicate, regatul va răspunde cu «şi mai mari sancţiuni», a precizat un responsabil saudit, citat de agenţia oficială SPA, sub protecţia anonimatului. Economia regatului are un rol vital şi influenţează economia mondială, a subliniat oficialul. 

Washington Post anunţase că Ankara deţine înregistrări audio şi video care indică faptul că «Khashoggi a fost interogat, torturat iar apoi omorât» în interiorul consulatului, iar apoi corpul său a fost dezmembrat.

În tot acest timp, Ankara reproşează autorităţilor saudite că nu cooperează.

Marea Britanie, Berlin şi Franţa s-au arătat preocupate de dispariţie şi au cerut clarificări. Preşedintele Franţei,  Emmanuel Macron a declarat că este un caz foarte grav şi că aşteaptă ca «adevărul să fie stabilit ».  Acesta se va întreţine în zilele ce vin cu responsabilii Arabiei Saudite.

O delegaţie saudită se va întâlni la Ankara cu responsabili turci. Sâmbătă, ministrul saudit de Interne, Abdel Aziz ben Saoud ben Nayef, citat de agenţia oficială SPA, a denunţat «falsele acuzaţii împotriva Arabiei Saudite».

Iar dacă investitorii se entuziasmau, în urmă cu câteva săptămâni de proiectele economice iniţiate de prinţul moştenitor Mohammed ben Salman, afacerea Khashoggi le-a îngheţat pe unele dintre ele.

France Presse a stat de vorbă cu Mohamed Zidan - analist pentru Thinkmarket Dubai. Acesta susţine că există o incertitudine ca urmare a dispariţiei lui Jamal Khashoggi care a provocat o scădere a pieţei. Miliardarul britanic Richard Branson a anunţat că îngheaţă mai multe proiecte prevăzute în Arabia Saudită.

Apoi, tot mai multe personalităţi anunţă că nu vor participa la summitul economic intitulat "Davosul deşertului" de la Riyadh.

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, s-a declarat sâmbătă "îngrozită" de cazul Khashoggi dar va fi prezentă la evenimentul economic. Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunţat şi el că intenţionează să participe la reuniunea din 23-25 octombrie de la Riyadh dar că va ţine cont de eventualele elemente care vor apărea.

Mai multe media, printre care Financial Times, The New York Times şi The Economist, şi-au retras susţinerea pentru această conferinţă, parte a planului faraonic "Vision 2030" al Arabiei Saudite, menit să transforme primul exportator mondial de petrol într-un gigant tehnologic şi turistic.

Un puternic om de afaceri din Emiratele Arabe Unite, Khalaf Al-Habtoor, a cerut ţărilor din Golf şi aliaţilor Riyadhului să se boicoteze societăţile care se delimitează de aceast summit.

"Participanţi de prim rang se retrag de la acest eveniment iar impactul negativ se poate observa în  atitudinea investitorilor", adăugă analistul Mohammed Zidan.