Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetatori turci vor să verifice reşedinţa consulului Arabiei Saudite la Istanbul

un_membru_al_politiei_turce_verifica_sediul_consulatului_arabiei_saudite_la_istanbul_15_octombrie_2018.jpg

Un membru al politiei turce verifica sediul consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, 15 octombrie 2018.
Un membru al politiei turce verifica sediul consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, 15 octombrie 2018.
Image source: 
Bulent KILIC / AFP

După ce a verificat timp de mai bine de 8 ore consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, poliţia turcă vrea să percheziţioneze marţi şi reşedinţa consulului saudit, în cadrul anchetei dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

Reşedinţa consulului Arabiei Saudite la Istanbul se află la 500 de metri de consulat. Poliţia a luat în vizor reşedinţa după ce a reconstituit traseul celor 15 oficiali saudiţi veniţi de la Riyadh la Istanbul în ziua dispariţiei lui Jamal Khashoggi şi care au plecat imediat din ţară.

Potrivit unor imagini de pe camere de supraveghere, cei 15 ar fi mers mai întâi la consulat, în momentul în care jurnalistul se afla în acest imobil iar ulterior, au plecat în autoturisme la reşedinţa ambasadorului. Poliţiştii turci cred că jurnalistul se afla în unul din aceste autoturisme, în viaţă sau nu, astfel că se află în căutarea unor urme de ADN.

Poliţia turcă a percheziţionat timp de opt ore,  în cursul nopţii de luni spre marţi, consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. Preşedintele turc a declarat după percheziţie că anumite lucruri au fost ţinute departe de verificările derulate de poliţie în interiorul consulatului. O nouă verificare va avea loc dacă ancheta se va orienta către o posibilă utilizare a unor substanţe toxice, a precizat liderul turc. Acesta speră ca într-un timp cât mai scurt va putea avea o idee rezonabilă asupra a ceea ce s-a întâmplat.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michele Bachelet este de părere că imunitatea funcţionarilor saudiţi ar trebui ridicată imediat. "În baza dreptului internaţional, imunitatea nu ar trebui utilizată pentru a bloca ancheta asupra a ceea ce s-a întâmplat", a explicat responsabilul Naţiunilor Unite.

Dar, ONU nu are puterea de a impune ridicarea imunităţii. Acest lucru poate fi făcut de ţara în care se află consulatul, respectiv Turcia. Responsabilii turci pot cere autorităţilor saudite ridicarea imunităţii unui agent diplomatic în cazul unei infracţiuni grave.

Apelul înaltului comisar intervine după ce în cursul nopţii de luni spre marţi, autorităţile turce au percheziţionat, timp de opt ore, sediul consulatului unde, Jamal Khashoggi a fost văzut pentru ultima dată, pe 2 octombrie.

Membrii echipei turce de anchetă au prelevat eşantioane, în special pământ din grădina consulatului, după cum a declarat un responsabil prezent la faţa locului şi citat de France Presse.

Accesul în reprezentanţa diplomatică a fost posibil după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avut o discuţie telefonică cu regele Salman al Arabiei Saudite.

Înaltul comisar ONU a cerut autorităţilor turce şi saudite să se asigure că niciun obstacol nu obstrucţionează ancheta, una pe care o doreşte rapidă, imparţială şi transparentă. "Două săptămâni este foarte mult pentru o eventuală scenă a unei crime şi care nu a făcut obiectul unei anchete medico-legale complete", cataloghează responsabilul Naţiunilor Unite.

Iar Franţa, prin vocea ministrul de Externe, Jean-Yves Le Drian cere din nou ca faptele să fie clarificate. Responsabilul francez susţinut o conferinţă de presă comună cu omologul german, Heiko Maas aflat la Paris. Ministrul francez nu a explicat ce consecinţe ar putea exista în relaţia cu Arabia Saudită, dacă se va doveni că într-adevăr jurnalistul ar fi fost asasinat în interiorul consulatului de la Istanbul. Arabia Saudită este unul din principalii clienţi ai Franţei în materie de armament.

Cei doi lideri europeni susţin că sunt în contact cu omologul american, Mike Pompeo, aflat la Riyadh. Iar un purtător de cuvânt care îl acompaniază pe secretarul american de Stat, Mike Pompeo la Riyadh susţine că autorităţile locale sunt de acord asupra necesităţii realizării unei anchete transparente.

Mike Pompeo s-a întâlnit cu omologul saudit Adel al-Jubeir dar şi cu prinţul moştenitor Mohammed ben Salman.

Cu un mare zâmbet pe chip, prinţul a declarat că Riyadh şi Washington sunt aliaţi vechi şi puternici şi vor face faţă provocărilor împreună, "fie că sunt din trecut, din prezent ori din viitor".

Pe de altă parte, sunt tot mai mulţi cei care anunţă că nu vor participa la Conferinţa internaţională de investiţii, eveniment  planificat pentru 23 – 25 octombrie la Riyadh şi intitulat “Davosul deşertului”. Liderii băncilor BNP Paribas, HSBC, Standard Chartered şi Credit Suisse au anunţat marţi că nu vor fi prezenţi ca urmare a îngrijorărilor privitoare la dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. JPMorgan Chase şi BlackRock, Google şi Ford au decis, de asemenea, să nu meargă la conferinţa dedicată atragerii de investitori în regat.