Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, remaniere guvernamentală: Analiştii salută iar opoziţia critică

Numit la Interne, Christophe Castaner a anuntat ca va parasi sefia partidului prezidential, La République En Marche.

Franţa are un nou guvern Edouard Philippe. După două săptămâni de negocieri intense, au fost numiţi noi miniştri la Interne, la Cultură, Agricultură şi Alimentaţie, dar şi la Ministerului Teritoriilor. Mişcarea "Franţa nesupusă" a stângistului Jean-Luc Mélenchon a descris remanierea drept "o cârpeală care nu va schimba nimic". Iar, extremista de dreapta Marine Le Pen a scris pe Twitter: "cu Macron, e sigur tot timpul că putem avea ce-i mai rău". Analiştii cred însă că au fost aleşi oamenii potriviţi.

Au trecut două săptămâni de negocieri intense între şeful guvernului, Edouard Philippe şi preşedintele Emmanuel Macron.

Gérard Collomb şi-a prezentat demisia de la şefia Ministerului de Interne, pe 1 octombrie. Demisia a fost refuzată în primă fază de şeful de la Palatul Elysée dar apoi acceptată. Gérard Collomb anunţase că doreşte să candideze la alegerile locale din 2020, pentru a reveni la şefia primăriei Lyon.

Acum, pentru noua echipă, Emmanuel Macron a ales oameni care i-au fost alături din primul moment, ceea ce a atras criticile opoziţiei.

Christophe Castaner, fostul secretar de stat însărcinat cu Relaţiile cu parlamentul a luat locul lui Gérard Collomb la şefia Ministerului de Interne.

Este un minister esential în conditiile în care ameninţarea teroristă există în continuare în Franţa iar în plus, până în 2019, 450 de islamişti vor fi eliberaţi din închisorile franceze. Iar pentru ei va fi nevoie de personal care să îi supravegheze în permanenţă. Să nu uitam nici de promisiunea de campanie a lui Emmanuel Macron: angajarea câtorva mii de jandarmi şi poliţişti iar pentru asta sunt nevoie de fonduri importante. Ïn momentul actua, 61% dintre francezi susţin că nu se simt în siguranţă în propria ţară.

Revenind la remaniere, de Relaţia cu Parlamentul se va ocupa centristul Marc Fesneau.

Conservatorul Franck Riester preia portofoliul Culturii iar la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei a fost numit Didier Guillaume.

În fine, Jacqueline Gourault, până acum la Interne trece în fruntea ministerului Teritoriilor.

Noua echipă a lui Edouard Philippe numără 17 femei şi 17 bărbaţi.

Jérôme Fourquet, este unul dintre directorii de la Institutul de Cercetare IFOP. Acesta este de părere că « este o echipă prin care cuplul excutiv s-a asigurat că este la adăpost în cazul în care şi alţi membri ai guvernului vor demisiona", iar aici a făcut referire la prima demisie guvernamentală  – cea a ministrului Tranziţiei Ecologice, Nicolas Hulot, în luna septembrie.

"Printre noii intraţi, sunt oameni care cunosc mecanica parlamentară, străpânesc regulile comunicării politice", susţine cercetătorul.

Apoi, nominalizarea centristei Jacqueline Gourault în ministerul Teritoriilor arată importanţa pe care preşedintele Emmanuel Macron o acordă înnoirii relaţiei cu colectivităţile locale în condiţiile în care de la începutul mandatului există tot mai multe voci, nemulţumite, ce critică reformele şi restricţiile bugetare. Este o numire prin care Emmanuel Macron arată că este preşedintele tuturor francezilor şi nu doar a marilor metropole, aşa cum i s-a reproşat de altfel.

La şapte luni înainte de alegerile europene, această remaniere vine să arate că macroniştii se sprijină foarte bine pe ambele picioare, este de părere analistul Jérôme Fourquet.

Cu entuziasm ori cu reţinere, politicienii au reacţionat după ce a fost anunţată componenţa noului guvern.

Gilles Le Gendre este preşedintele grupului La République En Marche din Adunarea Naţională şi spune că "planetele s-au aliniat pentru acest al doilea elan guvernamental pe care francezii l-au aşteptat, după 16 luni de reforme ce vor fi continuate acum cu noua echipă".

Pentru Boris Vallaud, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist - "15 zile de tergiversare a remanierii guvernamentale iar apoi numirea pe posturi a unor apropiaţi ai preşedintelui Emmanuel Macron... este prea mult".

Iar Eric Ciotti, chestor la Adunarea Naţională, din partea Partidului Republicanii critică numirea lui Christophe Castaner în fruntea ministerului de Interne, "unul esenţial dar pentru care nu are competenţele necesare", după cum susţine chestorul.