Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Canada legalizează canabisul în scop recreativ

canada_a_devenit_a_doua_tara_din_lume_ce_legalizeaza_canabisul_in_scop_recreativ_la_cinci_ani_dupa_uruguay.jpg

Canada a devenit a doua tara din lume ce legalizeaza canabisul în scop recreativ, la cinci ani dupa Uruguay.
Canada a devenit a doua tara din lume ce legalizeaza canabisul în scop recreativ, la cinci ani dupa Uruguay.
Sursa imaginii: 
© AFP/Archives

Canada este prima ţară occidentală ce legalizează consumul de canabis. Este un eveniment major care va alimenta dezbaterile existente în numeroase state în ceea ce priveşte statutul acestui drog. Opozanţii se tem că va creşte numărul morţilor ca urmare a accidentelor rutiere. În iulie 2018, aproximativ 1,5% din populaţia mondială avea acces legal la canabis în scop recreativ. Canabisul terapeutic este accesibil pentru 18% din populaţia mondială.

17 octombrie 2018 va rămâne în istoria Canadei. Începând din această zi canadienii pot consuma canabis în scopuri recreative şi pot cultiva până la patru plante acasă. În public, un adult poate deţine asupra lui până la 30 de grame de canabis.

Premierul Justin Trudeau speră că şi alţii se vor inspira. «Aliaţii cu care am vorbit sunt interesaţi să vadă cum se va întâmpla, înainte să legalizeze şi ei », a precizat premierul dar fără să menţioneze la ce ţări se referă.

Legalizarea canadiană se înscrie  « într-o mişcare de normalizare », declară pentru France Presse Ivana Obradovic – director adjunct al Observatorului francez al drogurilor şi toxicomanilor. Ea crede că este căutată o alternativă la prohibiţia canabisului.

În 2012, cu puţin timp înainte ca Uruguay să legalizeze, statele americane Colorado şi Washington au autorizat folosirea recreativă a canabisului. De atunci şi până acum, în total, opt state americane au legalizat consumul recreativ.

În ultimii cinci ani, reglementarea utilizării acestui drog a evoluat mai mult decât în ultimii 30 de ani, constată Ivana Obradovic.

Pentru Canada, legislaţia spune că acest drog va fi vândut doar în anumite magazine şi doar celor care au împlinit vârsta de 18 ori 19 ani, în funcţie de statul din care este cumpărat. El nu poate fi fumat oriunde. Canada investeşte milioane de dolari în prevenţie şi a stabilit cu provinciile sale o taxă pentru produsele cu un conţinut de canabis pentru a proteja tinerii şi pentru a distruge piaţa neagră.

Experienţa canadiană alimentează dezbaterile ce au loc în lume: două noi state – Michigan şi Dakota de Nord se vor pronunţa asupra unei legalizări complete în noiembrie. Noua Zeelandă ia în calcul organizarea unui referendum pe această temă în 2020.

În Europa, dezbaterile au loc în jurul depenalizării posesiei de canabis şi legalizarea lui în scop medical.

Spre exemplu, Marea Britanie va permite, de la 1 noiembrie, utilizarea canabisului în scop terapeutic, pe bază de reţete eliberate de medici. Ministrul de Interne britanic a precizat însă că măsura nu va deschide calea spre legalizarea canabisului în scop recreativ.

În prezent, canabisul poate fi folosit legal în scopuri medicale doar în câteva state din Europa, printre care Germania, Austria, Finlanda şi Italia.

În Olanda, canabisul poate fi cumpărat legal din baruri ori magazine ce au o licenţă specială şi poate fi consumat în spaţii private dar nu în prezenţa copiilor.

Franţa menţine interdicţia în ciuda faptului că este cea mai mare consumatoare europeană de canabis, cu 1,4 milioane de persoane ce folosesc zilnic acest drog.

Legalizarea canadiană este un eveniment major dar Franţa este încă departe de această gândire, spune pentru France Presse doctorul Bernard Basset, vice-preşedintele  Asociaţiei Naţionale de prevenţie a comportamentelor adictive. Expertul explică faptul că în Franţa prohibiţia există de 40 de ani şi este acompaniată de o creştere a consumului.

Reforma canadiană va fi observată de aproape de comunitatea medicală pentru a se vedea consecinţele, explică specialistul francez.

Spre exemplu, în Uruguay, consumul a explodat, pe toate palierele, inclusiv în rândul tinerilor.

În schimb, în Washington şi Colorado doar adulţii au devenit tot mai interesaţi să consume canabis dar nu şi tinerii. În Colorado, a existat imediat după legalizare un boom a acestei pieţe, îşi aminteşte Ivana Obradovic şi adaugă : «produsele au conţinut o doză puternică iar copii s-au intoxicat cu produse alimentare ce conţineau canabis ».

Legalizarea nu rezolvă toate problemele dar este motivată de costul traficului de canabis în termeni de violenţe, economie subterană şi sănătate publică, explică Renaud Colson, jurist şi autorul mai multor lucrări despre droguri şi legislaţia în materie.

El estimează că în cazul în care Canada va reuşi să diminueze piaţa neagră, în cazul Franţei va fi tot mai difícil ideologic să îşi justifice prohibiţia.  

Pe plan mondial, 30 de ţări au depenalizat consumul ori cultivarea de cannabis. Asta înseamnă că ele rămân în continuare ilegale dar sunt tolerate ori supuse unor pedepse mai puţin dure – de la amenzi la muncă în folosul societăţii ori efectuarea unei cure de dezintoxicare.