Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


World Economic Forum: Statele Unite - ţara cea mai competitivă din lume

clasamentul_2018_realizat_de_world_economic_forum_are_la_baza_aproximativ_100_de_criterii_in_functie_de_care_sunt_stabilite_cele_mai_competitive_tari_din_lume.png

Clasamentul 2018 realizat de World Economic Forum are la baza aproximativ 100 de criterii în functie de care sunt stabilite cele mai competitive tari din lume.
Clasamentul 2018 realizat de World Economic Forum are la baza aproximativ 100 de criterii în functie de care sunt stabilite cele mai competitive tari din lume.
Image source: 
weforum.org

Elveţia a fost detronată după nouă ani din fruntea clasamentului celor mai competitive ţări ale lumii, iar locul îi este luat de Statele Unite. Pe locul doi se află Singapore, pe trei Germania iar locul patru revine Elveţiei.

World Economic Forum a măsurat competitivitatea a 140 de economii ţinând cont de aproape 100 de indicatori în funcţie de instituţii, infrastructură, stabilitatea macroeconomică şi capacitatea de inovaţie.

Atuul american: o piaţă a muncii dinamică şi o capacitate de inovaţie unică.

Statele Unite au realizat cea mai bună performanţă globală şi au obţinut un scor de 85 de puncte din 100, plasându-se înainte de Singapore şi de Germania.

Raportul denunţă însă o deteriorare a securităţii: Statele Unite au o rată de omucideri de cinci ori mai mare decât nivelul mediu înregistrat de economiile avansate.

Un scor prost i-a fost acordat şi în domeniul sănătăţii – în Statele Unite speranţa de viaţă este de 67 de ani, cu trei ani mai puţin decât media ţărilor avansate şi cu 6 ani mai puţin decât în Singapore ori Japonia.  

Elveţia a deţinut primul loc în acest clasament timp de nouă ani. Pentru acest an, Elveţia a obţinut un scor de 82 de puncte şi se poziţionează pe locul 4. Urmează Japonia, Olanda, Hong Kong, Marea Britanie, Suedia şi Danemarca.

Comparativ cu anul trecut, Franţa urcă în 2018 de pe locul 22 pe 17, cu 78 de puncte.

România se află pe locul 52 cu 63,5 puncte, după Bulgaria dar înainte de Grecia.