Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite: Acorduri comerciale cu UE, Marea Britanie şi Japonia

presedintele_american_donald_trump_in_timpul_unei_reuniuni_a_consiliului_de_securitate_onu_26_septembrie_2018_la_new_york.jpg

Presedintele american Donald Trump în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, 26 septembrie 2018 la New York.
Presedintele american Donald Trump în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, 26 septembrie 2018 la New York.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eduardo Munoz

Preşedintele Donald Trump vrea negocierea de acorduri bilaterale cu Japonia, Uninea Europeană şi Regatul Unit. Sunt trei acorduri comerciale separate cu fiecare în parte, după o perioadă în care şeful de la Casa Albă a tot impus taxe vamale şi a declanşat un război comercial fără precedent ce a pus în umbră economia mondială. De altfel Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere perspectivele de creştere economică mondială pentru 2018 şi 2019.

Preşedintele american susţine că doreşte trei acorduri separate iar cel cu Marea Britanie îl va negocia după Brexit.

Scopul acestor acorduri: de a obţine rezultate substanţiale în beneficiul lucrătorilor, a agricultorilor, a crescătorilor de animale, a societăţilor americane, după cum se arată într-un comunicat remis de Secretarul american al Comerţului.

În 2017, Statele Unite au înregistrat un deficit comercial de bunuri şi servicii în sumă de 55 de miliarde de dolari cu Japonia, de 151 de miliarde de dolari cu UE şi de 14 miliarde de dolari doar cu Marea Britanie.

Obiectivele mult mai precise ale acestor acorduri urmează să fie publicate în următoarele 30 de zile, înainte însă de debutul formal al negocierilor, indică reprezentantul american al Comerţului.

Statele Unite susţin că au cu Uniunea Europeană  “relaţia economică cea mai importantă şi cea mai complexă totodată » - cu 1.100 de miliarde de dolari schimburi comerciale, după cum arată documentele oficiale americane. În ciuda acestui volum, exportatorii americani din sectoarele cheie se plâng că trebuie să suporte de decenii diverse taxe, vamale ori nu, ceea ce duce la dezechilibre comerciale între cele două părţi.

Dar, bazele unui acord bilateral între Washington şi Bruxelles, sunt în discuţie din iulie, după ce preşedintele Donald Trump s-a întâlnit la Casa Albă cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cei doi au convenit atunci să lucreze împreună pentru a elimina barierele tarifare asupra bunurilor industriale. Franţa doreşte ca agricultura să fie exclusă din discuţii.

Aşadar, discuţiile cu Londra vor mai aştepta până după ce Brexitul va deveni realitate iar între timp Statele Unite îşi vor îndrepta atenţia spre Japonia.

Comerţul dintre Japonia şi Statele Unite reprezintă aproximativ 30% din PIB-ul mondial, susţine secretarul american, pentru care Japonia este foarte importantă dar deseori nu este destul de deschisă către exportatorii americani. Primele discuţii între reprezentantul american al Comerţului şi ministrul Japonez al Economiei au avut loc în august, în Statele Unite.