Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afacerea Khashoggi: ministrul francez al economiei îşi anulează o deplasare la Ryad

jamal_khashoggi_journaliste_arabie_saoudite_turquie_droits_de_lhomme_0.jpg

Militanţi pentru drepturile omului în faţa Consulatului Arabiei saudite de la Istanbul  
Militanţi pentru drepturile omului în faţa Consulatului Arabiei saudite de la Istanbul  
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Osman Orsal

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, şi-a anulat, cum au făcut-o şi alţi importanţi demnitari europeni, participarea la summitul economic programat săptămîna viitoare la Ryad, în Arabia Saudită. Ei îşi exprimă astfel profunda nelinişte în legătură cu dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Greu de spus în acest moment dacă anularea acestor deplasări va avea vreun impact la Ryad. Reamintim că jurnalistul Jamal Khashoggi a dispărut pe data de 2 octombrie după ce a intrat la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Rumorile legate de despariţia sa ţin de barbaria pură, se spune că el a fost torturat şi decapitat de agenţi saudiţi întrucît şi-ar fi permis să-l critice pe actualul prinţ moştenitor Mohammed Ben Salman.

In aşteptarea dovezilor, şi mai mulţi mari patroni americani şi-au anulat participarea la ceea ce este numit "Davosul deşertului", Forumul economic de la Ryad.

Aşteaptă însă, toţi aceşti patroni şi oameni politici, doar să treacă furtuna, sau îşi propun să transmită un semnat durabil în direcţia Ryad-ylui? Este o întrebare pe care şi-o pun unii comentatori în Franţa cu observaţia că ţările occidentale nu-şi pot permite să rupă relaţiile economice cu Arabia saudită.

De altfel, într-un mod indirect, voci de la Ryad avertizează că dacă occidentalii se îndepărtează de Arabia saudită aceasta s-ar putea apropia de Rusia, şi chiar de Iran.

Cînd interesele ecomice sunt gigantice apare în mod inerent şi ipocrizia politică. 

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire a dat de înţeles că în prezent urgenţa nu este Forumul economic de la Ryad, ci mersul anchetei, pentru ca să "se facă lumină" în privinţa dispariţiei lui Jamal Khashoggi. Agenţia France Presse arată că preşedintele Emmanuel Macron urmează să aibă, pe subiectul respectiv, o conversaţie prin telefon cu regele Salman al Arabiei saudite.

Pînă acum prinţul moştenitor Mohammed Ben Salman era criticat în special datorită declanşării războiului din Yemen, şi aplaudat pentru unele reforme din ţara sa. Dacă se dovedeşte că el a ordonat măcelărirea jurnalistului va fi dificil pentru lumea democratică să-l considere în continuare o personalitate "frecventabilă". Lumea banului şi a afacerilor cultivă însă, cum spuneam, atît ipocrizia cît şi amnezia, deci totul este posibil.