Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FIAC - Parisul şi piaţa mondială de artă

fiac2018.jpg

Femei suspendate - "opere" ale artistului spaniol Pilar Albarracin la Fiac 2018
Femei suspendate - "opere" ale artistului spaniol Pilar Albarracin la Fiac 2018
Image source: 
Credit foto: Siegfried Forster / RFI

La Paris se desfăşoară între 18 şi 21 octombrie Tîrgul Internaţional de artă contemporană (FIAC), ajuns la a 46-a ediţie. Este un moment important pentru Franţa în contextul competiţiei pe piaţa de artă. Parisul reuşeşte, de mai mulţi ani, să recucerească un loc de prim ordin care i-a fost treptat preluat de alte mari capitale precum Berlin sau New York.

Timp de patru zile Oraşul Luminilor propune o largă paletă de expoziţii şi evenimente, centrul acestora fiind monumentalul "Grand Palais”. Spre el converg toate privirile, dar nu numai, pentru că unele instalaţii şi expoziţii sunt diseminate prin tot oraşul: în grădinile Tuilleries, în Piaţa Vandôme, la Muzeul naţional Eugène Delacroix şi chiar în Place de la Concorde.

Parisul a fost multă vreme capitala mondială a avangardelor şi a artei moderne, iar organizatorii acestui Foire internationale d’art contemporain vor să amintească lumii acest lucru. Pentru că astăzi noua piaţă de artă mondială este dominată de New York, Londra, Pekin şi Hong Kong. In aceste patru oraşe se concentrează 82 la sută din vînzările de opere de artă vîndute la licitaţie.

197 de galerii din 27 de ţări participă la evenimentul de la Paris. Prezenţa Statelor Unite ale Americii este salutată în mod special de directoarea manifestării, Jennifer Flay, care mai remarcă în interviurile ei creşterea numărului de galerii asiatice, venind în special din China, Japonia, Coreea de sud. 

Cum mulţi artişti tineri nu reuşesc să se facă remarcaţi şi să expună în cadrul tîrgului, ei organizează în paralel un fel de reţea OFF de evenimente. Aşa se face că în prezent la Paris şi în regiunea pariziană au apărut cîteva tîrguri de artă neoficiale, cu nume incitante: Art Elysées, Paris internationale, Outside Art Fair, Asia Now…

Să precizăm că la Grand Palais se simte un fel de atmosferă elitistă, concretizată şi prin preţul biletului de intrare, 38 de euro. Anul trecut biletul era mai ieftin şi au fost înregistrate 75 000 de intrări, este interesant de văzut dacă nu cumva dublarea preţului la intrare va avea ca efect o mai mare afluenţă de public…

Pentru că totul este posibil în lumea artelor, cum a fost cazul în urmă cu două săptămîni cînd la Londra cineva a achiziţionat cu un milion de euro o operă de artă care s-a autodistrus în momentul dezvelirii ei. Un gest provocator din partea unui misterios artist care îşi spune Bansky, dar de mai bine de o sută de ani domeniul artei este de fapt o nesfîrşită serie de provocări.

Imposibil deci de definit astăzi ce este arta, sau mai bine spus fenomenul comerţului cu artă…

57 de galerii franceze figurează în programul de anul acesta al Tîrgului internaţional de artă contemporană de la Paris, care, ne asigură Agenţia France Presse, are reputaţia de a fi mai deschis decît altele… Directoarea manifestării, Jennifer Flay deplînge, într-un interviu, decalajul enorm dintre marile galerii, care domină piaţa de artă, şi cele mici şi mijlocii.

Din 2017 încoace organizatorii Tîrgului de artă de la Paris au adoptat o nouă politică tarifară destinată să ajute aceste mici galerii în competiţia lor cu ceea ce eu personal aş numi marii rechini ai artei contemporane, absolut fără scrupule sau criterii, şi pentru care de fapt tot ceea ce se vinde este şi "artă".