Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Număr record de candidate la legislativele din Afganistan

afganistan.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Omar Sobhani

In Afganistan au loc sâmbătă alegeri parlamentare. Scrutinul se va derula în contextul unor tensiuni maxime cu talibanii. Aceştia din urmă au anunţat că vor considera drept duşman orice persoană care ajută la organizarea alegerilor. O serie de responsabili locali au fost dealtfel ucişi în ciuda prezenţei a 50.000 de poliţişti şi militari de-a lungul campaniei electorale. In ciuda presiunilor şi a obstacolelor, mult efemei au decis să se prezinte şi ele la aceste alegeri legislative.

Peste 2.500 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 249 de mandate de deputat puse în joc la acest scrutin. Concurenţa este deci aprigă – mai bine de 10 candidaţi pe un loc – dar femeile au decis să nu se lase bătute. 16% dintre candidaţi sunt candidate, o cifră record. 417 femei concurează pentru un loc în Wolesi Jirga, camera inferioară a Parlamentului afgan.

Pe hârtie, în teorie, noua Constituţie afgană, adoptată în 2004, doi ani după căderea regimului talibanilor, este favorabilă prezenţei femeilor în politică. Dealtfel, 68 din cele 249 de mandate puse în joc sâmbătă le sunt rezervate femeilor. In urma legislativelor din 2014, în parlamentul d ela Kabul erau 28% femei, o rată extrem de ridicată incluisv în comparaţie cu unele state occidentale. In SUA de exemplu, ne spune canalul France 24, procentul femeilor din Camera Reprezentanţilor nu a depăşit niciodată 20%. Cu toate acestea, într-o societate patriarhală precum cea din Afganistan în care fetele merg mai puţin la şcoală decât băieţii, a fi candidată este o mare sfidare.

Cum era previzibil, subiectele abordate de femei în cursul actualei campanii sunt legate adesea de drepturile femeilor. Problema este că a fi ales în Afganistan este garanţia de a avea un loc de muncă timp de 5 ani şi un salariu de 15 ori mai mare decât media pe ţară. Cu alte cuvinte, şi tot France 24 ne-o spune, de multe ori candidaţii se duc în fapt pentru bani în parlament iar aici, fenomenul atinge în egală măsură femeile şi bărbaţii. Lucru care explică şi inflaţia de candidaţi la acest scrutin.

A fi candidat într-o ţară precum Afganistanul este totuşi foarte riscant iar răpirea, rănirea sau uciderea candidatului nu sunt dintre cele mai mici riscuri. Femeile sunt fireşte şi ele ţinta atacurilor. Astfel, din cei 10 candidaţi ucişi în timpul campaniei, una din victime era femeie. O altă pretendentă la deputăţie a scăpat ca prin minune săptămâna trecută de moarte. 22 de persoane au fost însă ucise şi alte 35 rănite într-un atac comis în timpul unei reuniuni electorale în nord-estul ţării.

Pentru a evita fiascoul scrutinului prezidenţial din 2014 când au avut loc numeroase fraude, de această dată în anumite locuri s-au implementat sisteme de verificare biometrice. Problema este că aceste aparate – de mărimea unui telefon mobil – nu au făcut obiectul vreunui test prealabil şi, spun adversarii săi, nu garantează anonimatul alegătorilor.

Având în vedere tensiunile din ţară, 2.000 de secţii de votare dintr-un total de 7.000 vor rămâne închise în ziua scrutinului. E deci probabil ca absenteismul să fie foarte ridicat, o bună parte din cele 9 milioane de alegători neavând unde să se exprime. In aceste condiţii extreme, şi numărul femeilor alese riscă să fie în scădere faţă de precedentele alegeri.

 
Număr record de candidate la legislativele din Afganistan