Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA se retrag dintr-un tratat nuclear cu Rusia

trump.jpg

Anuntul lui Donald Trump a fost fàcut sâmbàtà, în timpul unui miting electoral la Elko, Nevada
Anuntul lui Donald Trump a fost fàcut sâmbàtà, în timpul unui miting electoral la Elko, Nevada
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst

SUA se retrag dintr-un tratat privind armele nucleare semnat cu Rusia în anii '80. Anunţul a fost făcut de Donald Trump. In opinia liderului de la Casa albă, Moscova nu mai respectă acest acord semnat de preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov spre sfârşitul războiului rece.

Tratatul denunţat de SUA se numeşte FNI (Forţe nucleare intermediare) şi este în vigoare de trei decenii, mai exact din 1987. El interzice utilizarea anumitor rachete balistice şi de croazieră sol-sol cu rază medie de acţiune - între 500 şi 5.500 de kilometri. Ori, americanii îi acuză de 4 ani pe ruşi că ar fi dezvoltat şi chiar desfăşurat rachete de tip SCX8 (sau 9M729 "Novator") cu o rază de acţiune mai mare de 500 kilometri. "Rusia nu respectă tratatul, îl încalcă de multă vreme. Nu ştiu de ce preşedintele Obama nu l-a renegociat sau nu s-a retras din el" a declarat actualul preşedintete american referindu-se la predecesorul său democrat.

Moscova a admis recent existenţa acestor rachete dar a negat că ar încălca tratatul FNI. In opinia vice-ministrului rus de externe Serghei Riabkov, "anunţul lui Trump este un pas foarte periculos ce nu va fi înţeles de comunitatea internaţională şi va fi condamnat serios". Ruşii estimează că această decizie intră în cadrul politiciii americane actuale de retragere dintr-o serie de acorduri internaţionale.

Cert este că această retragere americană din tratatul FNI s-ar putea solda cu decizia SUA de a relansa la rândul lor dezvoltarea acestui tip de rachete. In plus, Washington ar putea cere o renegociere a tratatului New Start privind rachetele strategice care expiră în 2021 şi pe care ruşii ar dori să-l prelungească.

Decizia lui Trump demonstrează încă o dată cât de complexe sunt relaţiile dintre Washington şi Moscova. Totul pe fondul unor noi acuzaţii de ingerinţă rusă în alegerile americane din noiembrie.

SUA se retrag dintr-un tratat nuclear cu Rusia