Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan: Decesul lui Jamal Khashoggi este "unul politic" şi "premeditat"

presedintele_recep_tayyip_erdogan_se_adreseaza_membrilor_parlamentului_turc_23_octombrie_2018.jpg

Presedintele Recep Tayyip Erdogan se adreseaza membrilor Parlamentului turc, 23 octombrie 2018.
Presedintele Recep Tayyip Erdogan se adreseaza membrilor Parlamentului turc, 23 octombrie 2018.
Sursa imaginii: 
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTER

În cadrul unul discurs pronunţat în Parlament, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut ca cei 18 suspecţi saudiţi, bănuiţi că ar fi implicaţi în decesul lui Jamal Khashoggi să fie judecaţi la Istanbul.

«Un asasinat politic», «un asasinat barbar premeditat». La trei săptămâni de la moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a exprimat marţi, 23 octombrie, în faţa parlamentarilor AKP – formaţiunea sa islamo-conservatoare aflată la putere.

Liderul de la Ankara susţine că moartea jurnalistului, pe 2 octombrie în interiorul consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, a fost planificată cu câteva zile în avans. Recep Tayyip Erdogan contrazice astfel versiunea saudiţilor care vorbesc despre «o încăierare care s-a încheiat prost».

Preşedintele turc susţine că trei agenţi saudiţi au ajuns în Turcia cu puţin timp înainte de dispariţia jurnalistului şi s-au deplasat într-o pădure aflată în apropiere de Istanbul precum şi într-un orăşel de la Marea Marmara, situat la 90km sud de Istanbul. Poliţia turcă verifică aceste zone în căutarea corpului jurnalistului care nu se ştie nici acum unde este.

Apoi, 15 agenţi saudiţi, care au ajuns separat la Istanbul, se găseau în consulat în dimineaţa dispariţiei, spune liderul de la Ankara.

Autorităţile turce i-a acuzat mereu că au executat « asasinatul » iar ulterior au fost reţinuţi în Arabia Saudită. Agenţii s-au ocupat şi de dezactivarea hard disk-ulului de la sistemul de monitorizare video, a mai acuzat preşedintele.  

După ce a enumerat toate aceste puncte din anchetă, preşedintele Erdogan a ridicat mai multe semne de întrebare: "cine a dat ordinul de a fi ucis Jamal Khashoggi, de ce consulatul nu a fost deschis imediat investigaţiilor, de ce corpul jurnalistului este de negăsit?"

Turcia are o relaţie complexă cu Arabia Saudită – un rival diplomatic dar şi un important partener economic. Preşedintele Erdogan nu l-a menţionat deloc în discursul său pe prinţul moştenitor Mohammed Ben Salman dar în schimb a subliniat că nu se îndoieşte de sinceritatea regelui Salman.

El s-a declarat «încrezător» că regele Salman va coopera cu Turcia în anchetă. "Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul se află în interiorul frontierelor Turciei", a insistat liderul de la Ankara.

Mohammed Ben Salman nu a reacţionat la discurs. El trebuia să ia cuvântul în cadrul summitului economic de la Riyadh dar şi-a anulat discursul în ultimul moment. Ministrul saudit al Energiei, Khaled al-Faleh declara marţi, la formul de la Riyadh că Arabia Saudită « traversează o criză ca urmare a morţii înfiorătoare » a lui Khashoggi.

Le Monde notează că în niciun moment,  preşedintele Erdogan nu a menţionat nimic de înregistrări video ori audio, despre care responsabili turci au tot vorbit că ar exista.

Scandalul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi perturbă forumul internaţional investiţional, deschis marţi la Riyadh. Evenimentul este marcat anul acesta de lipsa marilor şefi de companii şi lideri politici.

Conferinţa economică de la Riyadh se derulează până pe 25 octombrie şi este o adevărată vitrină pentru prinţul moştenitor Mohamed ben Salman care va încerca să îşi vândă ambiţioasele proiecte economice menite să ducă la modernizarea ţării sale.

În ultimele zile, s-a tot înmulţit numărul celor care au anulat participarea la eveniment la fel cum s-au înteţit ameninţările cu aplicarea de sancţiuni de către partenerii comerciali ai regatului.

Cancelara Angela Merkel declară că exporturile de arme către Arabia Saudită nu pot avea loc “în condiţiile actuale” şi că « suntem departe de a afla responsabilii ».

Iar  premierul Justin Trudeau a anunţat că Ottawa ar putea anula un contract de aproape 10 miliarde de euro cu Riyadhul – un contract ce viza vânzarea de blindate. Legislaţia canadiană prevede restricţii în cazul unei violări a drepturilor omului de către ţara clientă dar şi utilizarea armelor împotriva civililor. Pentru primul-ministru canadian, dacă liderii saudiţi nu respectă clauzele, contractul va fi anulat.

Si-au anulat prezenţa la confeinţă secretarul Trezoreriei americane - Steven Mnuchin, ministrul francez al Economiei - Bruno Le Maire, directoarea Fondului Monetar Internaţional - Christine Lagarde, de asemenea numeroşi bancheri.

În schimb, preşedintele-director al gigantului petrolier Total, Patrick Pouyanné, consideră că  «politica scaunelor goale» nu va face ca drepturile omului să fie mai bine respectate.

Ïn Arabia Saudită există aproximativ 80 de companii franceze astfel că regatul este un partener strategic pentru Franţa în ciuda tensiunilor din ultimele săptămâni, a declarat ministrul Bruno Le Maire.

Gigantul german Siemens, unul dintre principalii sponsori ai conferinţei economice a renunţat să se mai implice în eveniment. Este decizia cea mai curajoasă, a afirmat Joe Kaeser, preşedintele-director general al conglomeratului industrial care, a adăugat că ar fi fost şi mai curajos să se fi deplasat la Riyadh pentru a vorbi public despre moartea jurnalistului.

Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, a anunţat că îngheaţă mai multe proiecte cu Arabia Saudită. "Dacă se va adeveri cele spuse despre dispariţia jurnalistului, perspectivele de afaceri ale occidentalilor se vor schimba complet vis-a-vis de guvernul saudit", a precizat miliardarul într-un comunicat. Regatul îi oferise chiar un post de consilier în turism şi i-a promis o investiţie de 1 miliard de dolari în Virgin Galactic, compania sa de turism spaţial.

Evenimentul este boicotat şi de giganţii media -  Financial Times, LA Times, New York Times, The Economist, Bloomberg şi CNN .