Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Canada: Pacienţi trimişi la muzeu pentru terapie prin artă

proiectul_este_realizat_impreuna_cu_musee_des_beaux_arts_din_montreal_si_medecins_francophones_din_canada.jpg

Proiectul este realizat împreuna cu Musée des Beaux Arts din Montreal si Médecins francophones din Canada.
Proiectul este realizat împreuna cu Musée des Beaux Arts din Montreal si Médecins francophones din Canada.
Sursa imaginii: 
mbam.qc.ca/education-art-therapie/art-therapie/

În Canada, medicii vor putea prescrie bolnavilor vizite la muzee. Iniţiativa a fost lansată de Muzeul de Arte Frumoase din Montreal şi asociaţia Medici Francofoni din Canada şi va permite vizitarea gratuită a expoziţiilor, într-un scop terapeutic. Ïn Franţa, medicii prescriu bolnavilor şedinţe de yoga, înot ori karate iar statul le decontează.

De la 1 noiembrie, medicii canadieni vor putea prescrie pacienţilor suferinzi de depresie, diabet sau boli cronice să meargă la muzeu pentru a vedea o expoziţie, în scop terapeutic.

Prescripţiile muzeale sunt unice în lume, asigură responsabilii Muzeului de Arte Frumoase din Montreal dar şi doctorii din asociaţia Medici Francofoni din Canada, cei care au gândit acest proiect pilot. Timp de un an, proiectul va autoriza doctorii din asociaţie să emită reţete de acest gen.

Vizita este gratuită iar pacientul va putea fi acompaniat de un adult – un îngrijitor medical ori un membru al familiei sale, precum şi doi copii.

Din ce în ce mai multe studii arată că un contact cu operele de artă poate avea un impact real asupra stării de sănătate fizice ori mentale a populaţiei, susţine vicepreşedinta asociaţiei de medici francofoni, Hélène Boyer.

Ieşirile culturale permit creşterea nivelului de cortizol şi de serotonină a pacienţilor, adaugă specialista şi explică : « fiecare dintre noi secretăm hormoni  în timp ce vizităm un muzeu iar aceşti hormoni sunt responsabili de starea noastră de bine. Oamenii tind să creadă că ar funcţiona doar pentru cei atinşi de probleme mentale dar nu este adevărat. Funcţionează şi pentru diabetici ori pentru cei atinşi de boli cronice. Pentru că atunci când privim o operă de artă uităm de suferinţele noastre”.

Sau, aşa cum spune şi preşedinta Înaltei Autorităţi pentru Sănătate din Franţa: “nu putem tratam doar cu medicamente şi cu bisturiu”… făcând referire la binefacerile sportului.

În Franţa, sportul este prescris la fel, pe reţeta doctorilor. Si decontat de stat în unele cazuri. Din 2016, medicii francezi pot prescrie practicarea unei activităţi fizice persoanelor atinse de afecţiuni de lungă durată – categorie ce vizează în prezent 10 milioane de pacienţi în Franţa. Este vorba de cei care au hipertensiune arterială, obezitate, diabet de tip 2 sau au suferit accidente vasculare celebrale. Totodată este prescris sport persoanelor care suferă de cancer, insuficienţă cardiacă, depresie, persoanelor în vârstă sau femeilor însărcinate.

Statistica franceză arată că doar 2.000 de medici prescriu, pe reţetă, practicarea unui sport în mod regulat.