Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In 2019, Turul Franţei va urca mult pe munţi

A fost dezvăluit parcursul Turului ciclist al Franţei, ediţia 2019. 21 de etape, 3.460 de kilometri, 30 de culmi de urcat şi trei sosiri la peste 2.000 metri altitudine. Un record pentru ediţia la care se va serba şi centenarul maioului galben, cel purtat de liderul şi câştigătorul final al cursei.

Pentru a celebra centenarul maioului galben, organizatorii au vrut să fie la înălţime, la propriu şi la figurat. Parcursul dezvăluit joi este unul de excepţie: 30 de culmi de urcat din care 7 de peste 2.000 de metri – din care un vârf de 2.770 de metri - şi trei sosiri la peste 2.000 metri. In aceste condiţii, greu de imaginat pe altcineva decât pe un căţărător pe cea mai înaltă treaptă a podiumului final.

De notat şi alte două-trei lucruri de reţinut pentru ediţia 2019. In primul rând, absenţa de pe harta circuitului a vestului Franţei. Pe cât a fost de scoasă în faţă această zonă a Hexagonului în 2018, pe atât de mult sare în ochi absenţa ei din ediţia de anul viitor. Cert, cum spun organizatorii, în vestul Franţei nu sunt munţi... Nu figurează pe circuitul 2019 nici drumurile cu caldarâm sau potecile printre viile franceze cum se mai întâmpla în trecut. In fine, organizatorii au planificat doar două etape contra-cronometru, încă o dovadă că anul viitor căţărătorii vor fi privilegiaţi.

Ca să marcheze 50 de ani de la prima victorie a lui Eddy Merckx în Turul Franţei, startul ediţiei 2019 se va da de la Bruxelles, capitala Belgiei de unde este originar Merckx. Reamintim că Eddy Merckx este considerat de mulţi drept cel mai mare ciclist al tuturor timpurilor. El a câştigat peste 600 de curse din care 11 Mari Tururi: 5 ale Franţei, 5 ale Italiei şi unul al Spaniei.

Cucerirea Turului Franţei 2019, de excepţie deci din mai multe puncte de vedere, va fi fără îndoială obiectivul numărul unu al formaţiei Sky, cea care a câştigat 6 din ultimele 7 ediţii graţie lui Christopher Froome şi Geraint Thomas. Acesta din urmă, ultim câştigător al Turul Franţei, a declarat că se mai gândeşte puţin dacă va lua startul ediţiei 2019.

 
In 2019, Turul Franţei va urca mult pe munţi