Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron în căutare de aliaţi în Estul Europei

macron.jpg

Cu 7 luni înaitea alegerilor europene, Emmanuel Macron este azi si mâine la în Slovacia si Cehia
Cu 7 luni înaitea alegerilor europene, Emmanuel Macron este azi si mâine la în Slovacia si Cehia
Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îşi continuă turneul capitalelor europene. Azi şi mâine liderul francez este la Bratislava şi Praga, două capitale prezentate drept "naţionaliste" şi ambele, membre ale grupului de la Visegrad din care mai fac parte Budapesta şi Varşovia. Ce speră să obţină Emmanuel Macron în urma acestor deplasări?

Emmanuel Macron a fost vineri dimineaţa la Bratislava unde s-a întâlnit cu omologul său slovac, Andrez Kiska. Urmează un dejun de lucru în compania premierului Slovaciei, Peter Pellegrini. In cursul după-amiezii, liderul francez asistă apoi la o "consultare cetăţenească despre Europa" orchestrată, în limba engleză, de think-tankul strategic pro-european Globsec. În această seară, Emmanuel Macron este la Praga pentru o serie de convorbiri cu preşedintele pro-rus Milos Zeman şi apoi cu premierul miliardar Andrej Babis. Dimineaţa de sâmbătă este rezervată inaugurării unei expoziţii de artă în capiata Cehiei.

Oficial, vizita preşedintelui francez în aceste două ţări se face înainte de toate din motive istorice. Se împlinesc pe 28 octombrie, 100 de ani de la crearea şi independenţa Cehoslovaciei care a durat până în 1993. Franţa a fost, în 1918, prima care a recunoscut noua ţară la terminarea primului război mondial. Emmanuel Macron vrea deci să marcheze acest moment istoric dar şi să se proiecteze în viitor.

În primăvara anului viitor au loc alegeri europene iar preşedintele Franţei şi-a propus încă de acum 18 luni când a fost ales să facă turul capitalelor europene pentru a da un nou imbold Uniunii europene. A reuşit, în urma acestui week-end intens, să se oprească în două-treimi dintre ele, un record. A fost şi la Bucureşti, anul trecut, dar şi în ţări din care Franţa era absentă de mai mulţi ani precum Bulgaria. În total, mai bine de 20 de capitale europene într-un an şi jumătate, motiv de satisfacţie la Elysée. Anturajul preşedintelui consideră că acest tur de forţă "demonstrează angajamentul european al lui Emmanuel Macron".

Preşedintele Franţei nu va distribui "brevete" pro sau contra-europene

Angajament european care coincide şi cu lansarea campaniei electorale pentru europenele din 2019. Palatul Elysée ne asigură însă că "Macron nu este în campanie, vrea doar să strângă relaţiile cu toată lumea, să găsească eventuali noi aliaţi cu care să vorbească despre Europa". Surse din anturajul prezidenţial mai spun că "toţi partenerii europeni sunt frecventabili iar preşedintele nu este cel care va distribui "brevete" pro sau contra-europene".

Aceste mâini prezidenţiale franceze, întinse unor lideri mai puţin controversaţi decât maghiarii şi polonezii, nu trebuie neglijate. Cert, Cehia şi Slovacia sunt ostile cotelor de refugiaţi impuse de Bruxelles, dar cele două state sunt mai frecventabile decât Ungaria şi Polonia. Parisul speră să găsească cu Bratislava şi Praga un compromis în acest dosar al migranţilor - poate unul financiar, poate o participare mai intensă la formarea gărzilor din Frontex - plecând de la ideea că "nimeni nu poate evita principiul de solidaritate". Cehia şi Slovacia vor să rămână în centrul construcţiei europene. "Sunt proeuropean, vreau ca UE să supravieţuiască" spune iconoclastul premier ceh Andrej Babis într-un interviu acordat ziarului Le Monde. Praga dar şi Bratislava par dispuse deci să facă eforturi pentru a facilita deblocarea situaţiei în dosarul migranţilor. Lucru care i-ar permite lui Emmanuel Macron să pretindă că a rupt solidaritatea din sânul grupului de la Visegrad. Varșovia şi Budapesta vor "aprecia" acest gest francez. Capitale în care se concentrează viitorii adversari ai lui Macron în perspectiva europenelor, populiştii şi naţionaliştii eurosceptici, în faţa cărora preşedintele francez se prezintă drept liderul "reformatorilor progresişti".