Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omagiu adus regizoarei Cătălina Buzoianu la FNT – interviu cu fostul ei student şi apoi coleg, Felix Alexa

Actuala ediţie a Festivalului Naţional de teatru, care se încheie luni 29 octombrie, este dedicată unei mari personalităţi a regiei româneşti, Cătălina Buzoianu. Ea a fost omagiată cu emoţie şi căldură în cadrul festivalului, fiind aplaudată îndelung de numeroşi artişti care s-au format în preajma ei, precum şi de un public admirativ doritor să-i asculte gîndurile şi amintirile.

Cătălina Buzoianu a marcat teatrul românesc atît înainte de 1989 cît şi după căderea comunismului. In anii 80, cînd monta spectacole la Teatrul Mic din Bucureşti, fiecare piesă care ieşea de sub bagheta ei regizorală devenea un eveniment cultural şi social, iar multă lume căuta în respectivele creaţii elemente subversive.

Cătălina Buzoianu a fost însă în primul rînd un mare artist care comunica idei esenţiale prin emoţie şi limbaj scenic. Multe dintre spectacolele sale, precum Maestrul şi Margareta (după Bulgakov), sau O dimineaţă pierdută (adaptare după romanul cu acelaşi titlu al Gabrielei Adameşteanu) au rămas gravate în minţile multor spectatori de atunci pentru marea lor forţă vizuală, reflexivă şi emoţională…

Regizorul Felix Alexa evocă, la microfonul lui Matei Vişniec, personalitatea acestei Mari Doamne a teatrului românesc, cu o cariera eşalonată pe aproape cinci decenii. După ce i-a fost student, regizorul Felix Alexa a devenit colegul Cătălinei Buzoianu la clasa de regie de la Academia de teatru şi film de la Bucureşti.

Regizorul Felix Alexa despre Catalina Buzoianu
358