Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interviu cu Radu Afrim: "Despre oameni şi cartofi", un spectacol cu o profundă rezonanţă socială

despre-oameni-si-cartofi.-credit-foto-volker-vornehm-58.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: Volker Vornehm

Luni 29 octombrie se încheie Festivalul Naţional de Teatru, o ediţie extrem de interesantă, de bogată în propuneri, de incitantă. Un veritabil dialog s-a produs, timp de 11 zile, între creatorii de teatru din întreaga ţară invitaţi la Bucureşti.

Festivalul a avut şi o dimensiune internaţională, ceea ce a amplificat dialogul. Au fost prezenţi, din Franţa, Marie-France Ionesco, fiica celebrului dramaturg Eugène Ionesco, precum şi dramaturgul şi romancierul Eric Emmanuel Schmitt. Acesta din urmă a făcut deplasarea la Bucureşti pentru a-şi vedea adaptat pe scena Teatrului Metropolis romanul Copilul lui Noe. Adaptarea şi regia spectacolului îi aparţin lui Chris Simion Mercurian.

Ne vom referi acum la unul dintre cele mai tulburătoare spectacole invitate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru: el se intitulează Despre oameni şi cartofi, regia fiind semnata de Radu Afrim. Este vorba de fapt despre un spectacol document realizat de Radu Afrim la Sfântu Gheorghe pornind de la o dramă petrecută în 2012 cînd nouă persoane de etnie romă au murit în urma unui accident feroviar (remorca în care se aflau aceşti oameni a fost atunci spulberată de un tren).

Patru copii de etnie romă joacă în această motare cu totul specială care este şi o reflecţie pe marginea ideii de solidaritate. Spectacolul este o producţie a Teatrului Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe şi fost programat la FNT în cadrul secţiunii Teatrul şi societatea acum.

Radu Afrim este şi regizorul care a avut cele mai multe spectacole în festival, patru în total. Colegul nostru Matei Vişniec, care a participat şi el festival, l-a intervievat pe Radu Afrim în atmosfera de la restaurantul Burebista, unde s-au întîlnit în fiecare seară actorii, regizorii şi invitaţii la festival.