Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


George Mihăiţă: "Reconstituirea" unei vieţi de artist

mihaita-reconstituirea-unei-vieti-doina-papp.jpg

Image source: 
Credit foto: Tracus Arte

Festivalul Naţional de Teatru (FNT 2018) a însemnat, între 19 şi 29 octombrie, o oglindă vie, critică şi inovantă a creativităţii româneşti în ce priveşte artele scenei, dar şi o serie de evocări omagiale ale unor personalităţi importante ale filmului şi ale teatrului românesc. De notat că succesul actualei ediţii se datorează unei remarcabile echipe, în frunte cu directoarea artistică, Marina Constantinescu.

Un omagiu special i s-a adus sîmbătă 27 octombrie lui Lucian Pintilie, imens artist şi mentor cultural care ne-a părăsit anul acesta. Au fost proiectate cu această ocazie două înregistrări cu spectacole create de Lucian Pintilie în Franţa: Raţa sălbatică, de Henrik Ibsen, piesă montată de Lucian Pintilie în 1981 la Théâtre de la Ville, la Paris, şi Flautul fermecat, operă montată de Lucian Pintilie la prestigiosul festival de la Aix en Provence.

Alte omagii li s-au adus în cursul săptămînii trecute regizoarei Cătălina Buzoianu, criticului George Banu, actorului George Mihăiţă.

Despre George Mihăiţă, care a împlinit 70 de ani, ne vorbeşte în interviul de mai jos Doina Papp, critic de teatru. Tot Doina Papp a coordonat o carte dedicată lui George Mihăiţă, carte intitulată Reconstituirea unei vieţi (o aluzie la titlul filmului în care a debutat George Mihăiţă, Reconstituirea, realizat în 1968 de Lucian Pintilie).

Doina Papp ne evocă, la microfonul lui Matei Vişniec, cariera de actor a lui George Mihăiţă (care este de mai mulţi ani şi managerul Teatrului de Comedie din Bucureşti), precum şi fenomenul festivalurilor din România cu un accent special pe FNT 2018.

 

 

Doina Papp despre cariera de actor a lui George Mihăiţă
Tags: