Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţiale Brazilia: candidatul extremei drepte la porţile puterii

000_19u9pk_0.jpg

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro
Sursa imaginii: 
Credit foto: AFP/Fernando Souza

Jair Messiah Bolsonaro, în vîrstă de 63 de ani, favoritul prezidenţialelor din Brazilia, speră să pună capăt unei perioade de 14 ani de guvernare a stîngii. Declaraţiile celui care este numit "un Donald Trump Tropical" au fost, pînă în ultima clipă a campaniei electorale, extrem de violente.

 

Jair Bolsonaro le-a dat un fel de ultimatum militanţilor de stînga care l-au sprijinit pe rivalul său Fernando Haddad, avertizîndu-i că va trebui să aleagă între exil şi închisoare. Candidatul extremei drepte a refuzat de altfel să participe la ceea ce mai toate democraţiile organizează: o dezbatere televizată, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, între cei doi candidaţi rămaşi în cursă. Electoratul brazilian şi de fapt întreaga populaţie au fost private deci de un exerciţiu democratic elementar, ceea ce nu anunţă nimic bun.

Jair Bolsonaro a mai dat de înţeles că va face tot posibilul pentru ca fostul preşedintele Lula da Silva, condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupţie, să nu mai iasă niciodată de după gratii. Declaraţiile sale cu caracter homofob, misogin sau rasist sunt nenumărate, ceea ce nu înseamnă că acest om nu este lipsit de contradicţii. 
Cotidianul Le Figaro semnalează, de exemplu, că acest aşa-zis apărător al "valorilor creştine" a fost căsătorit de trei ori.

Mai ciudat este faptul că pe de o parte nu încetează să lanseze avertismente legate de "pericolul comunist", dar în 1999 îl lăuda pe Hugo Chavez şi-l considera pe fostul preşedinte venezuelian drept o "speranţă a întregii Americi latine". In decursul carierei sale el a avut o perioadă cînd se opunea privatizărilor, pentru a deveni apoi un campion al liberalismului. Iar din familia catolică a trecut în cea a evangheliştilor.

Ce gîndeşte cu adevărat acest om nu este uşor de aflat, pentru că de fapt, după cum arată şi unii comentatori brazilieni, el preferă atitudinea polemică în locul dezbaterilor de idei. Cînd spune că va fi un preşedinte "autoritar" fără a recurge la "autoritarism" el utilizează poate cea mai semnificativă piruetă verbală. In tot ce spune, Jair Bolsonaro vizează coarda emoţională şi nicidecum inteligenţa sau bunul simţ al electoratului.

Imposibil să nu remarcăm deci că familia politică a liderilor anti-sistem s-a îmbogăţit cu un exemplar redutabil. Aceasta pe ruinele partidelor tradiţionale care parcă au decis, prin incompetenţă, lipsă de idei şi grave cazuri de corupţie să iasă (temporar) din istorie.