Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensiva planetară a naţional-populismului

2018-10-26t182600z_344308223_rc164cefafd0_rtrmadp_3_eu-france-czech_0.jpg

Emmanuel Macron si primul ministru ceh Andrej Babis la Praga, 26 octombrie 2018
Emmanuel Macron si primul ministru ceh Andrej Babis la Praga, 26 octombrie 2018
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/David W Cerny

Aflat recent în vizită la Bratislava şi la Praga, preşedintele francez Emmanuel Macron a tras un serios semnal de alarmă în legătură cu pericolul naţionalist care ameninţă Europa. Fenomenul este însă mai larg, dacă ţinem cont de ceea ce se întîmplă în Statele Unite sau în Brazilia. Unii comentatori evocă o epidemie populistă pe plan internaţional.

Cotidianul Libération propune termenul de "naţional-populism" pentru a sintetiza fenomenul. El este vizibil în Statele Unite dar şi în Rusia, în Filipine dar şi în Turcia, în India dar şi în Brazilia… Populismul de stînga şi de dreapta îşi dau uneori mîna cum este cazul în Italia. Mişcări care reciclează teme fasciste ajung la putere, sau participă la formarea unor guverne, precum în Austria.

Editorialistul Laurent Joffrin constată că explicaţiile sunt complexe. Globalizarea ultra-liberală nu explică totul, şi nici sărăcia, insecuritatea sau corupţia care a compromis multe partide tradiţionale. "Naţional-populismul" se vrea un curent anti-sistem, dar profită de cadrul democraţiei pentru a ajunge la putere. Ca discurs, "naţional-populismul" se mai vrea anti-politically correct, ceea ce nu înseamnă că nu şi-a construit propriile clişee. El desemnează imigraţia ca ţap ispăşitor, dar se hrăneşte şi din profunde nevoi identitare.

Fenomenul afectează atît ţări sărace cît şi ţări în curs de dezvoltare precum şi ţări foarte bogate. Oare democraţia să se afle într-o fază de extincţie? Cînd spunem că toate au un început şi un sfîrşit înseamnă în mod inerent că şi democraţia poate intra într-o fază, dacă nu de moarte, cel puţin de mortificare? Un secol şi jumătate de reflecţie umanistă, social-democrată şi internaţionalistă pare să se stingă, în timp ce elitele îşi pierd autoritatea morală iar uneori chiar se baricadează în cartiere de lux pentru a duce o viaţă paralelă.

Nu sunt numeroşi, în prezent, liderii cu rezonanţă internaţională care avertizează că un anumit concept de libertate este de fapt contestat ba chiar atacat. Emmanuel Macron se numără printre ei, iar Europa este încă o bază solidă de unde poate fi reinventată atractivitatea democraţiei într-un moment cînd creşte atractivitatea naţional-populismului.