Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cadou fiscal pentru francezi în acest final de an?

000_par3474530_0.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: AFP PHOTO/PHILIPPE HUGUEN

În acest final de an francezii aşteaptă ca promisiunile preşedintelui Emmanuel Macron, în contextul numeroaselor reforme lansate de el, să se concretizeze sub forma unei creşteri a puterii de cumpărare. Milioane se salariaţi vor examina deci cu atenţie cifrele de pe foaia de salariu.

Sunt mai multe mecanismele prin care francezii ar urma să beneficieze de un spor de venituri. Guvernul a promis pentru acest final de lună o scădere cu 30 la sută a taxelor locale. In jur de 22 de milioane de familii ar urma să se bucure de această măsură, ca şi cum Moş Crăciun le-ar oferi un avans.

Pe de altă parte, este anunţată o scădere a cotizaţiilor salariale. Securitatea socială a decis să ramburseze mai consistent ochelarii de vedere, protezele dentare şi cele auditivie…

Iată doar cîteva surse de optimism pentru francezi. Poate că nu chiar pentru toţi, dar cu siguranţă pentru cei mai activi dintre ei, pentru cei care "fac să funcţioneze Franţa" declară ministrul conturilor publice, Gérald Darmanin, într-un interviu publicat în Le Journal du Dimanche.

Un editorialist îşi arată însă, în aceeaşi publicaţie, scepticismul, întrucît, explică el, guvernul ia cu o mînă ceea ce dă cu alta. 72 la sută dintre francezi consideră chiar că de la instalarea lui Emmanuel Macron la Palatul Elysée puterea lor de cumpărare a scăzut. Automobiliştii, de exemplu, se plîng de scumpirea carburanţilor. O petiţie de protest în acest sens a fost lansată pe Facebook şi a acumulat în acest moment peste 380 000 de semnături. De la începutul anului au mai crescut preţurile la ţigări, la gaz, la unele alimente (precum untul şi morcovii), la băuturile răcoritoare, la vaccinul împotriva gripei, la chirii şi la smartphon-uri.

În Europa, în topul ţărilor avînd cea mai mare putere de compărare Franţa se află pe locul 6, după Luxemburg, Elveţia, Norvegia, Germania şi Austria… Ceea ce nu este chiar atît de rău.