Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Petrol iranian: Donald Trump se gândeşte cui să închidă robinetul

din_luna_mai_cand_presedintele_american_anunta_iesirea_din_acordul_nuclear_iranian_exporturile_de_petrol_brut_din_iran_au_tot_scazut.jpg

Din luna mai, când presedintele american anunta iesirea din acordul nuclear iranian, exporturile de petrol brut din Iran au tot scazut.
Din luna mai, când presedintele american anunta iesirea din acordul nuclear iranian, exporturile de petrol brut din Iran au tot scazut.
Image source: 
REUTERS/Raheb Homavandi

Iran vinde în premieră petrol unor cumpărători privaţi prin intermediul unei burse cu scopul de a atenua efectele viitoarelor sancţiuni americane ce vor lovi industria petrolieră iraniană.

Iran miza să vândă, în prima zi de lansare a acestui proiect, un million de barili la 79 de dolari, adică 69,39 de euro pe baril, dar oferta nu a fost primită cu entuziasm pe piaţă.

Preţul a fost considerat prea ridicat de către investitori. Rezultatul: au fost vânduţi doar 280.000 de barili la un preţ de aproximativ 74 de dolari /65 de euro/barilul.

Întreaga cantitate a fost vândută unui singur cumpărător dar identitatea acestuia nu a fost precizată. A fost o promisiune făcută la finele săptămânii trecute de directorul Comisiei iraniene a Operaţiunilor pe Bursă, Chapour Mohammadi, de a garanta anonimatul cumpărătorilor.

Agenţia de presă iraniană Fars a indicat că este vorba de un conglomerat de societăţi private. Potrivit agenţiei iraniene, guvernul va încerca să vândă petrol pe Bursă o dată pe săptămână.

După ce s-au retras în mai din acordul nuclear iranian, Statele Unite au restabilit din august o serie de sancţiuni împotriva Teheranului. Iar din 5 noiembrie va fi lovită industria petrolieră iraniană.

Vice-preşedintele iranian Eshaq Jahangiri este cel care a vorbit pentru prima dată despre vânzarea de petrol pe Bursă în iulie, pentru a contracara astfel eforturile Statelor Unite de a opri exporturile de petrol iranian.

Teheran speră ca vânzările de petrol către cumpărători privaţi, mai degrabă decât direct ţărilor interesate, va face mult mai dificilă supravegherea tranzacţiilor şi blocarea exporturilor de către Statele Unite.

Directorul Federaţiei iraniene a Exporturilor de Petrol susţine că sunt căutate toate posibilităţile de manevră existente în sectorul privat pentru a vinde petrolul iranian şi a fi găsite noi pieţe.

Primele estimări arată că din mai, exporturile de petrol brut iranian a tot scăzut. Înainte ca preşedintele american Donald Trump să anunţe ieşirea din acordul nuclear iranian, Teheran vindea aproximativ 2,5 milioane de barili de petrol pe zi. Ideea preşedintelui de la Casa Albă este de a aduce la zero exporturile de petrol iranian.

Reuters scrie că trei din primii cinci clienţi ai Iranului -  India, China şi Turcia  au cerut Casei Albe să renunţe la embargo pe motiv că preţul petrolului ar creşte semnificativ iar apoi, nu există suficiente resurse pentru a înlocui lipsa petrolului iranian.

Tensiunile au împărţit administraţia americană în două: de o parte este tabăra condusă de consilierul pentru Securitate Naţională John Bolton, care cere cea mai dură abordare posibilă. În a doua tabără se află oficiali ai Departamentului de Stat care sunt pregătiţi să balanseze sancţiunile pentru a anticipa o eventuală inflamare a preţului petrolului care ar putea avea efecte importante asupra aliaţilor Statelor Unite, după cum scrie Reuters citând surse apropiate de dosarul iranian.

Luna aceasta, preţul global a atins un vârf de 87 de dolari pe baril, cel mai mare preţ din ultimii patru ani.

Administraţia americană ia în calcul un blocaj limitat doar pentru anumiţi clienţi ai Iranului, până când Rusia şi Arabia Saudită vor putea oferi, de la mijlocul lui 2019, petrol suplimentar iar din acel moment va fi închis robinetul pentru Teheran.

Dar, Teheranul ar putea fi obligat să canalizeze încasările strict spre proiecte umanitare.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin a declarant pentru Reuters că pentru început, importatorii vor trebui să diminueze cantităţile achiziţionate.  

China este cel mai mare client al Iranului cu până la 800.000 de barili achiziţionaţi zilnic în ultimele luni. Cele două rafinării de stat - Sinopec Group şi China National Petroleum Corp nu au avansat comenzi catre Iran, pentru luna noiembrie, de teama unor eventuale sancţiuni americane.

Un expert american citat de Reuters este de părere că Statele Unite nu vor închide Chinei de tot robinetul iranian – dat fiind consumul mare de petrol.