Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport WW: Omul a ucis 60% din animalele sălbatice de pe glob în 40 de ani

braconajul_si_traficul_ilegal_au_redus_considerabil_numarul_tigrilor.jpg

Braconajul si traficul ilegal au redus considerabil numarul tigrilor.
Braconajul si traficul ilegal au redus considerabil numarul tigrilor.
Image source: 
wwf.fr

Planeta a pierdut 60% din animalele sălbatice între 1970 şi 2014, arată un raport dat publicităţii marţi de WWF – Fondul Mondial pentru Natură. Peste 50 de experţi au contribuit la raport. 4.000 de specii au fost observate.

Numărul vertrebratelor sălbatice s-a diminuat semnificativ – este vorba de mamifere, peşti, păsări, reptile şi amfibieni.

Braconajul şi traficul ilegal au redus considerabil numarul tigrilor. Sunt cu 4.000 mai puţini decât existau acum 40 de ani.

Alte cauze: degradarea habitatelor ori distrugerea completă.

Raportul atenţionează asupra populaţiei de elefanţi din zona Selous-Mikumi, Tanzania care s-a diminuat cu până la 66%  între 2009 şi 2014. Din 1976, specia a înregistrat o scădere de 86 %, în special din cauza braconajului.

Apoi, de vină este supraexploatarea. Din 1950, mai bine de 6 miliarde de tone de peşte au fost pescuite. Un maximum a fost atins în 1996 iar de atunci găsim tot mai puţin peşte în apa sărată.

În ceea ce priveşte animalele de apă dulce, 83% din ele nu mai există.

Apoi, 20% din pădurea amazoniană, cea mai mare din lume, a dispărut în 50 de ani. În lume, suprafeţele ocupate de păduri tropicale se diminuează de la an la an, în principal sub presiunea industriei de soia şi a uleiului de palmier.

Între 2000 şi 2014, planeta a pierdut 920.000 de km2 de păduri, o suprafaţă apoape egală cu a Franţei şi Germaniei luate împreună. Potrivit datelor furnizate de sateliţi, ritmul a crescut cu 20% între 2014 şi 2016 comparativ cu ultimii 15 ani.

De manieră generală, nivelul de dispariţie a speciilor este de 100 la 1.000 de ori superioară comparativ cu ceea ce se întâmpla în urmă cu doar câteva secole, iar activitatea umană alterează biologia şi chimia terestră. Pentru oamenii de ştiinţă concluzia este una simplă: asistăm la o dispariţie în masă.

Isabelle Autissier este preşedinta World Wide Fund for Nature Franţa: "Veştile sunt foarte triste deoarece pierdem constant biodiversitate astfel că astăzi ne aflăm la o pierdere a 60% din ansamblul animalelor sălbatice ceea ce este considerabil iar lucrurile nu merg deloc în sensul cel bun. Încă nu am reuşit să reducem la minimum pierderea biodiversităţii. Iar toate acestea sunt consecinţele felului în care trăim şi în care consumăm şi trebuie să ne revizuim comportamentul: să fim mai puţin predatori, mai puţin poluatori, mai puţin invazivi pentru ca ansamblul speciilor să poată coabita cu omul. Trebuie să înţelegem că umanitatea există graţie unor specii".

Pascal Canfin este directorul WWF Franţa: "Viteza de dispariţie este uimitoare, iar omul o cauzează. Dar natura are această mare capacitate de a se regenera, ceea ce este formidabil. Acolo unde specia încă nu a dispărut, ea poate recoloniza mediul. Spre exemplu, în Franţa nu mai existau lincşi  în anii ’70 dar am reuşit să îi reintroducem. Unii au venit din ţările vecine iar acum avem o populaţie de câteva sute de lincşi. La fel s-a întâmplat şi cu lupul – ei nu mai existau la finele anilor ’30 dar au revenit ulterior. Acum chiar ne pune unele probleme deoarece intervine cu alte animale".